Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ilmastopolitiikka vaatii rohkeita kokeiluja

Pääkirjoitus
 
Mikael Hildén ja Jonas Schoenefeld

Vapaaehtoisuuteen perustuvat paikalliset ratkaisut voivat auttaa luomaan uusia keinoja päästöjen vähentämiseksi.

Pariisin ilmastokokouksen lähestyessä on olennaisinta löytää poliittisesti hyväksyttävät keinot päästövähennysten varmistamiseksi.

Globaalit yritykset hillitä ilmastonmuutosta ovat tähän asti perustuneet kansainvälisesti sovittuihin päästövähennyksiin, joiden pohjalta on asetettu maakohtaisia velvoitteita. Kööpenhaminassa vuonna 2009 tavoiteltiin tällaista laajaa sopimusta. Siinä ei onnistuttu, ja kasvihuonekaasujen päästöt ovat jatkaneet kasvuaan.

Pariisin kokousta on siksi valmisteltu uudella lähestymistavalla: niiden vapaaehtoisten sitoumusten pohjalta, joihin maat ilmoittavat olevansa valmiit. Maiden omat tavoitteet nojaavat ylhäältä annettujen päästövelvoitteiden sijaan innovaatioihin ja paikallisiin ratkaisuihin. Presidentti Barack Obaman julistus siitä, että Yhdysvallat etenee "pelottelijoista välittämättä", kuvastaa tätä ajattelua.

Uusi lähestymistapa perustuu oletukseen, että hallitukset, kunnat, yritykset ja kansalaiset ovat valmiita kokeilemaan ja ottamaan riskejä tietämättä täsmälleen, mikä toimii ja mitä muut tekevät.

Parhaimmillaan tämä on Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelman mukaista kokeilukulttuuria, joka avaa uusia näköaloja ja vahvistaa innovaatiotoimintaa. Kehitystä vievät silloin eteenpäin monet osittain toisistaan riippumattomat toimijat.

Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että malli toimii. Se voi myös johtaa kyräilyyn ja vapaamatkustajuuteen – luvataan mahdollisimman vähän niin, ettei käytännössä tarvitse tehdä juuri mitään, ja poimitaan myöhemmin rusinat pullasta.

On tärkeää tarkastella muitakin ilmastotoimien vaikutuksia kuin suoraan näköpiirissä olevia päästövähennyksiä. Ajatusta Helsingin kivihiilen käytön vähentämisestä on pidetty huonona, koska päästökauppa vain siirtää päästöjä muualle. Arvostelijat kuitenkin unohtavat, että päästöoikeuksia on liikaa, koska monet kaupungit ja teollisuuslaitokset ovat vaatineet niitä.

Tästä syystä päästöoikeuksien kokonaismäärä EU:ssa on asetettu niin suureksi, että niiden hinta on laskenut liikaa: se ohjaa energiaratkaisuja hyvin heikosti.

Helsingin ja muiden kaupunkien siirtyminen pois hiilen käytöstä voi olla poliittisesti välttämätön askel päästöoikeuksien määrän rajoittamiseksi. Kun kaupungit osoittavat, että vähähiilisyys on mahdollista, hallitukset uskaltavat kiristää päästökauppaa. Niin se saadaan toimimaan nykyistä paremmin. Mahdottoman tekeminen mahdolliseksi on paikallisten aloitteiden vahvuus.

Näyttöä paikallisista aloitteista on runsaasti. Suomessa edelläkävijöiksi tähtäävät muun muassa hiilineutraalit kunnat (Hinku), yritysten ja Sitran muodostama Climate Leadership Council, Helsingin kaupungin ilmastokumppanit, pääkaupunkiseutu ja muut isot kunnat. EU:n laajuisesti on syntynyt esimerkiksi kaupunginjohtajien ilmastosopimus.

Riittävätkö nämä aloitteet, ja mitä niistä voi oppia?

Kansainvälinen tutkimusryhmämme on osoittanut, että on vielä varsin vähän tietoa siitä, mihin erilaiset kokeilut lopulta johtavat. Monet kaupungit panostavat uusiutuviin energialähteisiin. Saksassa on syntynyt liike, jossa kunnat pyrkivät tekemään itsensä riippumattomiksi valtakunnan verkosta. Jotkut ajattelevat jopa, että kokeilujen ja vapaaehtoisuuden nimissä voitaisiin hylätä poliittisesti vaikeat ja työläät kansainväliset prosessit.

Tutkimustietomme viittaavat kuitenkin toiseen suuntaan. Kokeilut ovat merkittäviä etenkin siksi, että ne voivat helpottaa kansainvälisiä neuvotteluja. Aito sitoutuminen uudentyyppiseen ilmastopoliittiseen lähestymistapaan voidaankin mitata sillä, kuinka hanakasti maat kannustavat kokeiluihin ja kuinka valmiita eri toimijat ovat ratkaisuihin, jotka eivät ole edullisimpia lyhyellä aikavälillä mutta edistävät fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä.

Kokeilut antavat lisäksi yrityksille mahdollisuuksia kehittää uusia vientituotteita. Myös Helsingin kaupungin energiaratkaisuja tulee tarkastella osana prosessia, joka mahdollistaa sekä kunnianhimoisen että vapaaehtoisiin sitoumuksiin perustuvan sopimuksen Pariisissa.

Mikael Hildén ja Jonas Schoenefeld
Hildén on Syken ilmastonmuutosohjelmaa johtava professori ja Schoenefeld ilmastopolitiikasta väitöskirjaa tekevä tutkija University of East Angliassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat