Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa hukkaa mahdollisuutensa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos Euroopan unioni näyttää nyt olevan ratkeilu- ja halkeilupisteessään, kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään, mitä EU oikeastaan on.

Unionin tärkein tehtävä on taloudellinen: se luo ja ylläpitää toimivia sisämarkkinoita. Tämän ja monen muun EU:n toimialan päivittäinen rutiini sujuu ihan hyvin, komissio tekee aloitteita, ja neuvostot ja parlamentti hyväksyvät niitä.

Suunta on kuitenkin hukassa. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi keskiviikkona, että "EU:lla ei mene hyvin".

Keskustelu EU:n suunnasta lipsahtaa tavan takaa kuluneille urilleen: pitäisikö mennä kohti liittovaltiota vai löyhentää yhteistyötä?

Kahtiajaon ongelma on, että molemmat ovat mahdollisia yhtä aikaa. Joissakin asioissa valtaa ehkä menee lisää Brysseliin ja joissakin palaa kansallisvaltioille. Lisäksi tienviitta "federalismi" tarkoittaa yhdelle yhtä ja toiselle toista.

Eniten EU:n suuntaa heiluttavat nyt pakolaiskriisi ja euron ongelmat.

Unkari avasi täsmälleen 26 vuotta sitten Itävallan-vastaisen rajansa ja päästi maasta rajan tuntumaan kertyneet itäsaksalaiset länteen.

Eurooppaa jakanut rautaesirippu alkoi revetä. Berliinin muuri murtui pari kuukautta myöhemmin, ja Saksat yhdistyivät.

Seuraavat vuodet olivat Euroopan yhdistymisen kulta-aikaa. Länsi houkutteli Itä-Eurooppaa luokseen ja pois Venäjän vaikutusvallan alta. Tuolloin Venäjän geopoliittinen ajattelu ei ollut nykyisenkaltaista aggressiivista etupiiriajattelua. Itä-Euroopan maat halusivat ja pääsivät Euroopan unioniin muutamia vuosia myöhemmin.

Näiden vuosien henki johti sekä hyvään että pahaan. Pahaan sikäli, että EU:n päättäjät alkoivat luoda rakennelmia, joiden lujuuslaskelmia ei tehty, koska se olisi ollut silloisessa euforiassa epäkohteliasta tai rumaa. Sellaisia ei muutenkaan pidetty tarpeellisina, sillä talouskasvun oletettiin tasoittavan kuopat ja maksavan laskut.

Yksi kunnollisia lujuuslaskelmia vaille jäänyt rakennelma oli yhteisvaluutta. Oletus oli, että rakennelma rakentuu lujaksi itsestään, koska kaikki tietysti pyrkivät aina hyvään.

Oletus oli väärä. Yhteisvaluuttaan mukaan tulleiden maiden kyky ja halu uudistaa talouttaan ei ollut tasavahvuista. Talouskriisi on pakottanut EU:n päättäjät korjaamaan kantavia rakenteita jälkikäteen teipillä. Peruuttamattomaksi järjestelyksi ja sisämarkkinoiden kruunuksi luodusta eurosta on yritetty ohjailla yhtä jäsenmaata ulos. Kriisissä luoduilla järjestelmillä on pakon edessä kierretty sääntöä, jonka mukaan muut maat eivät pelasta vaikeuksiin joutunutta maata.

Euromaiden keskinäinen epäluulo on kasvanut. Poliittisen päätännän hyväksyttävyys on kärsinyt. Kansalliset stereotypiat ovat vahvistuneet.

Samaan aikaan Euroopan maita jakaa suhtautuminen turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun. Saksa ottaa heitä vastaan ja vaatii muita kantamaan vastuunsa.

Kun Unkari veti piikkilankaa rajalleen, historiallinen kehä sulkeutui. EU:n rakentelijoilla oli kulta-aikansa, mutta se on – ainakin toistaiseksi – takana. Solidaarisuus on kadonnut ja hätäratkaisut seurauksineen ovat syöpyneet syvälle unioniin ja euroon. Mitään ei oikein pystytä ottamaan pois, mutta eteenpäinkään ei kunnolla päästä. Ei tule liittovaltiota, mutta eivätpä taida jäsenmaiden vastuutkaan kirkastua.

Ikääntyvä Eurooppa tarvitsee uutta työvoimaa. Taloudellisesti paikallaan polkeva euroalue tarvitsee kokonaisuutta tukevaa jäsenmaiden talouspolitiikkaa ja yhtenäisyyden lujittamista. Eurooppa istuu onnensa päällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat