Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastakkainasettelun aika on täällä taas

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava järjestävät ensi perjantaina Helsingin Rautatientorilla suurmielenosoituksen. Sillä ilmaistaan vastalause hallituksen aikeille, jotka heikentäisivät palkansaajien työehtoja.

Mielenosoituksen ohella nähdään myös työnseisauksia. SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aikoo pysäyttää Suomen mielenosoituksen ajaksi. Myös paperitehtaiden tuotantoprosessi ajetaan alas mielenosoituspäiväksi.

Muitakin vastaavia seisauksia saatetaan nähdä.

Tuotanto ei pysähdy pelkästään niiksi pariksi tunniksi, joka mielenosoituksen on määrä kestää. Helsinkiin kuljetetaan mielenosoittajia ympäri Suomea. Siinä tuhraantuu helposti koko työpäivä.

Suunnilleen kaikilla aloilla on työehtosopimukset ja siten myös työrauhavelvoite voimassa. Poliittisista syistä, kuten hallituksen aikeiden vastustamiseksi, järjestetyt lakot ovat silloinkin laillisia. Ne eivät kohdistu voimassa olevaan työehtosopimukseen.

SAK:n liittojohtajat vertasivat perjantaina tilannetta pitkän marssin alkamiseen. Toteamus viittaa vahvasti siihen, että erilaisia mielenilmauksia, työnseisauksia ja "toimintapäiviä" on luvassa tästä eteenpäin ensi syksyyn saakka. Nimellä ei sinänsä ole väliä, sillä vaikutus on sama: tuotanto seisoo.

Edessä on siis levoton työmarkkinavuosi. Myös vuoden päästä syksyllä alkavasta työmarkkinakierroksesta uhkaa tulla risainen ja lakonuhkien, ehkä jopa lakkojen, ryydittämä. Kun työehtosopimukset ovat katkolla, työnantajaakin vastaan suunnatut lakot ovat laillisia.

Jos historiasta ei opi, se toistaa itseään.

Suurmielenosoituksia ja yleislakkouhkauksia nähtiin myös edellisessä lamassa, kun maata johti Esko Ahon (kesk) porvarihallitus.

Keskustan ja ammattiyhdistysliikkeen välit ovat olleet pahasti tulehtuneet vähintäänkin vuoden 1918 sisällissodasta lähtien. Viimeksi laajamittainen yleislakko nähtiin vuonna 1956. Se alkoi maalaisliiton riveistä presidentiksi nousseen Urho Kekkosen virkaanastujaispäivänä.

Hallituspuolue perussuomalaisten iskulause on: "Saat mitä tilaat." Ajatusmalli näyttää levinneen laajemmin yhteiskuntaan, niin hallitukseen kuin palkansaajarintamaankin. Koston kierre on valmis.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat