Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen ehdotukset loukkaavat niitä, joilla on korkea työmoraali

Pääkirjoitus
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Sinä päivänä, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti työelämän sääntöjen muuttamisesta, puhelimeni soi. Kolmekymppinen nuoren perheen isä, sukulaiseni, soitti kertoakseen, että hän panee talon myyntiin.

Hän oli laskenut, että jos hallituksen suunnittelemat työlainsäädännön uudistukset kohdistuisivat häneen, tulot vähentyisivät 17 prosenttia vuodessa.

Ei ole enää varaa asua Suomessa. He muuttavat Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan tai Ranskaan. Kielitaitoa on, ja töitä riittää.

Minä toppuuttelin nuorta miestä. Ei kai ylitöiden tekeminen niin paljon vaikuta.

Ai, ei vai, nuori mies sanoi ja alkoi selittää perusasioita. Niitä, joita Sipilä ei ymmärrä, koska on rikas.

Monissa hommissa toimeentulo on kiinni siitä, että tehdään ylitöitä ja saadaan sunnuntailisiä, selitti nuori mies. Hän on itse teollisuudessa työnjohtajana. Hänen porukastaan osa on usein lomautettuna. He tulevat komennusmiehinä paikalle, kun tarvitaan, ja tekevät töitä 24/7 ehkä muutaman viikon. Sitten he palaavat lomautettuina kotipaikkakunnalle, maakuntiin ja kyliin, joissa ei ole töitä. He tuovat sinne kaivattuja verotuloja.

Kannattaako näiden ihmisten tulla komennushommiin, jos ylityö- ja sunnuntaikorvaus olennaisesti vähenee? Entä mitä seuraa, jos he eivät tule?

Nuoren työnjohtajan mukaan teollisuuslaitoksen alasajo ongelmien vuoksi vie yhdessä vuorokaudessa parisataatuhatta euroa, jopa miljoonan, omistajien voitosta. Jos ylityötä ei tehdä, korjaaminen kestää tolkuttoman kauan ja tulee kalliiksi. Se ei ole omistajankaan etu.

Monessa hommassa on pakko tehdä ylitöitä, vaikka teoriassa niistä saa kieltäytyä. Jos ylityö halpenee, ei kannata palkata uusia työntekijöitä vaan painostaa konkarit tekemään hommat halvalla.

Rauhoittelin miestä. Eihän sitä tiedä, tulevatko suunnitellut muutokset edes voimaan. Se vie joka tapauksessa aikaa.

Ei auttanut. Nuori vihainen mies oli valmis lähtemään heti. Ehkä hän vähän liioitteli. Eikä ihme. Hän oli pettynyt ja järkyttynyt hallituksen ehdotuksista.

Tuntuu pahalta. Tämäkin ahkera nuori mies on aina ollut valmis venymään, ja hän tekee ympäripyöreitä päiviä. Hän haluaa tehdä työnsä hyvin.

Sama pätee vaikkapa hoivatyöntekijöihin – naisiin, jotka venyvät aina.

Hallituksen ehdotukset loukkaavat juuri niitä työntekijöitä, joilla on korkea työmoraali. Luulen, ettei loukkaus unohdu. Kannattiko?

Anna-Stina Nykänen
anna-stina.nykanen@hs.fi
Kirjoittaja on featuretoimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat