Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulut pitää ohjata yhteistyöhön

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on neljätoista eri puolille maata ripoteltua yliopistoa, 26 ammattikorkeakoulua ja kuusi yliopistokeskusta eli pienempää paikkakuntaa, joille on koottu yliopistollista toimintaa. Kun pisteitä katsoo kartalla ja ottaa mukaan myös valtion tutkimuslaitokset, akateeminen verkosto kattaa maan hyvin.

Hajautetulla korkeakouluverkolla on ollut suuri merkitys niin koko Suomen koulutustason nostajana kuin alueiden oman vetovoiman kannalta.

Kartalta kuitenkin näkee, että hajautuksessa on menty varsin pitkälle, kun monet korkeakoulut ovat levinneet usealle paikkakunnalle ja lukuisiin pieniin yksiköihin. Tiivistämisen varaa olisi etenkin seuduilla, joissa väestörakenne on muuttunut ja nuoria ikäluokkia on vähemmän kuin aiemmin.

Aluepolitiikan nimissä on vuosien ajan sallittu se, että koulutuksessa ja tutkimuksessa on päällekkäisiä toimintoja eikä pyrkimystä työnjakoon. Monia koulutusaloja, esimerkiksi kauppatieteitä, on tarjolla aivan liian monessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa.

Kun niukkoja voimavaroja jaetaan liian monen keskenään kilpailevan yksikön kesken, samalla jaetaan keskinkertaisuutta tieteen ja tutkimuksen tasossa eikä ainakaan kyetä lisäämään Suomen korkeakoulujen kansainvälistä kiinnostavuutta. Kansainvälisesti voi erottua vain opetuksen ja tutkimuksen laadulla.

Jo edelliset hallitukset ovat kantaneet huolta korkeakouluverkoston sirpaleisuudesta ja laadun rapistumisesta. Verkoston rakennetta on yritetty tiivistää muun muassa Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla, joissa korkeakoulujen hallintoja on fuusioitu. Kokonaisuuden perkaaminen on silti yhä tekemättä.

Nykyinen hallitus yllätti korkeakouluväen epämiellyttävästi ilmoittamalla vastoin hallituspuolueiden eduskuntavaalilupauksia mittavista koulutukseen ja tutkimukseen tehtävistä leikkauksista. Hieman hyvitystä tulee hallituksen kärkihankkeista, mutta on selvää, että resursseja on aiempaa vähemmän. Ne niukkenivat jo edellisellä hallituskaudella.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola vaati äskettäin Talouselämä-lehdessä (29/2015), että korkeakouluja ohjaava opetus- ja kulttuuriministeriö kertoisi, millainen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kentän tulisi Suomessa olla.

Kolan mukaan tulosta ei synny, jos hallitus tekee miljoonien eurojen leikkaukset ja jättää kentän saneerauksen korkeakouluille. Merkittäviä muutoksia rakenteeseen ei Kolan mielestä tule niin kauan kuin yliopistojen autonomiaa kunnioitetaan liikaakin.

Hallituksen haluttomuus ohjata kokonaisuutta näkyy. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoi kuluneella viikolla Lapin yliopiston lukuvuoden avajaisissa odottavansa ensi keväänä korkeakoulujen kanssa käytävissä tulosneuvotteluissa, että yliopistot itse tekevät "rohkeita esityksiä" profiloitumisen vahvistamiseksi ja työnjaon selkeyttämiseksi.

Miten monen korkeakoulun voi olettaa olevan valmis esittämään esimerkiksi oman toimintansa olennaista supistamista?

Ministerin kaipaamien rohkeiden esitysten suunta voisi olla esimerkiksi se, että korkeakouluissakin mentäisiin eräänlaisiin "sote-alueisiin" eli jaettaisiin maa muutamaan alueeseen, joilla sijaitseville korkeakouluille tulisi yhteistyöhön ohjaava yhteinen budjetti.

Aluemallissa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä voisi lisätä luontevasti ja täsmentää niiden työnjakoa. Jos hallitus ei halua ohjata liikaa, se voisi ainakin varmistaa, että joustavan yhteistyön tiellä olevat esteet puretaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat