Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska haluaa joustoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomi ei ole ainoa Euroopan maa, jossa on väitelty yksikkötyökustannuksista. Vuonna 2000 Ranska vähensi lain voimalla viikoittaisen työtuntien määrän 35 tuntiin. Muutos oli pitkään sosialistipuolueen tavoite: se väitti lain lisäävän työllisyyttä.

Vaikka lakia on joustavoitettu, se on purrut heikosti. Käytännössä lain seuraus on ollut se, että työaika lyheni selvimmin julkisella sektorilla.

Yksityisellä puolella pienyritykset ovat poikenneet laista ja suuremmat ostaneet – mikä on mahdollista – työntekijöitä palkkojen korotuksilla tekemään pidempiä työpäiviä. Maassa tehdään tilastojen mukaan selvästi yli 35 tuntia työtä viikossa. Karkeasti arvioiden laki on siis johtanut säännöksen kiertämiseen, julkisen puolen työpanoksen kutistumiseen ja ylityökorvausten kasvuun. Kilpailukykyä ja työllisyyttä se ei siis ole parantanut.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron järkytti sosialistipuoluettaan ruotimalla lakia. Hänen mukaansa oli virhe kuvitella, että Ranska pystyy vastaamaan talouden haasteisiin tekemällä vähemmän ja sääntelemällä enemmän.

Ranskassa käytävä keskustelu työaikalaista on silti enemmän poliittista kuin taloudellista. Ranskan sosialistipuolueelle kyse ei ole itse laista vaan siitä, että sääntelyn vähentäminen siirtää politiikkaa kauemmas taloudesta. Se taas ei käy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat