Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluerajoja tulee tarkastella kriittisesti sote-uudistuksessa

Pääkirjoitus
 
Perttu Vartiainen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Sote-palveluiden järjestämiseen kaavailtu 9–12 alueen jako ei välttämättä ole nykyistä maakuntamallia tehokkaampi.

Aluehallintoa järjestetään uudelleen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä niin nopeasti, että aiempien paikallis- ja aluehallinnon uudistusten virheet uhkaavat kertautua. Toistuva virhe on ollut kyvyttömyys ymmärtää maan eri osien aluerakenteen erityispiirteitä.

Kuntien ja valtion väliin rakennettavalla uudella ja vahvalla itsehallintotasolla uskotaan saavutettavan tehokas alueellinen palvelujärjestelmä, jossa päätöksenteko tapahtuu kansanvaltaisesti.

Vaikka uudistus näyttäytyy nykyiseen tilanteeseen sopivana tapana ratkaista tehokkuuden ja kansanvallan välinen umpisolmu, sen taustalla on jo vuosikymmeniä jatkunut poliittinen vääntö.

Aiemmin on puhuttu maakuntaitsehallinnosta, mutta nyt itsehallintoalueita ei ole suoraan kiinnitetty maakuntajakoon. Tosin hallitusohjelman kirjaus enintään 19 alueesta mahdollistaa jokaisen maakunnan säilymisen itsenäisenä.

Uudistuksen peruslinjauksia valmistelleen, Tuomas Pöystin johtaman työryhmän esityksessä ehdotetaan aluejakoa, joka poikkeaisi selvästi nykyisestä maakuntajaosta. Ryhmän mukaan sopiva määrä uusia itsehallintoalueita olisi 9–12, jolloin kullakin alueella olisi vähintään 200 000 asukkaan väestöpohja. Uudistus lähtisi liikkeelle jo heti alkusyksystä tehtävällä hallituksen päätöksellä alueiden määrästä ja keskuspaikkojen valinnasta.

Pöystin ryhmän esitys havainnollistaa uusien itsehallintoalueiden asemaa julkishallinnon kokonaisuudessa. Maakuntien liittojen tehtävät tulisi antaa uusille itsehallintoalueille nopealla aikataululla. Samoin itsehallintoalueisiin liitettäisiin muita väliasteen kuntayhtymiä ja joitain valtion aluehallinnon tehtäviä.

Tällöin voimme puhua aidosti siitä, mitä maakuntaitsehallinnolla on vuosikymmenten varrella tavoiteltu.

Maakunnat ovat keskeisiä rakennuspuita sekä kansalaisten identiteetille että toiminnalliselle kaupunkiverkolle. Poikkeuksena tästä on Helsingin ympärille levittäytyvä metropolialue. Ehkä siksi Helsingissä on vaikea ymmärtää, että vaikkapa Etelä-Karjalan liittäminen Kouvolasta hallinnoituun alueeseen ei olisi läpihuutojuttu. Ei myöskään toisinpäin, jos keskuspaikaksi määrätään Lappeenranta.

Toisaalta maakunnissa ei aina ymmärretä, että metropolialue tarvitsee omanlaisen hallintomallin.

Pöystin ryhmän esitys on jo käynnistänyt väännön siitä, mitkä maakunnat säilyisivät itsenäisinä ja mitkä saisivat uusien yhdistettävien maakuntien keskuspaikat.

Tutkimuksesta on vaikea löytää vahvaa näyttöä siitä, miksi 9–12 itsehallintoaluetta olisi sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä merkittävästi tehokkaampi ratkaisu kuin nykyiseen maakuntajakoon perustuva malli. Tehokkuuden kannalta ratkaisevaa on alueiden tuleva hallinto- ja rahoitusmalli, ei niiden määrä.

Jos väliasteen pohjaksi valitaan maakuntajako, sen tueksi tarvitaan vahvoja kannusteita maakuntien yhteistyölle. Kaikissa malleissa tulee ratkaista myös yliopistosairaaloiden asema. Tässäkin vaaditaan väistämättä maakuntien rajat ylittävää yhteistyötä.

Väliasteen vahvistaminen ei ole itsestään selvä ratkaisu. Useissa Euroopan maissa hallinnon suuntana on ollut tukea pikemminkin verkostomaisia rakenteita kuin vahvistaa hallintohierarkioita.

Eurooppalaisessa aluetutkimuksessa keskustelua käydään siitä, tarvitaanko hallinnossa lainkaan rajattuja alueita. Aluetaloudet rakentuvat verkostomaisesti, ja kansalaiset kiinnittyvät useille alueille. Paikkakuntien elinvoima ja tehokas aluerakenne syntyvät lähempänä kansalaisia ja yrityksiä vahvan paikallisen päätöksentekokyvyn ja kumppanuuksien avulla.

Kyse on lopulta poliittisista valinnoista. Kun niin sanottuun vahvaan peruskuntaan perustuvalle hallintomallille ei saatu riittävää poliittista sitoutumista, kolmiportainen malli vaikuttaa nyt realistiselta vaihtoehdolta.

Maakuntien pakkoliitokset veisivät koko uudistuksen kivikkoiselle sivupolulle. Kompromissina voisi olla jako ykkös- ja kakkosluokan maakuntiin. Se toisi Suomeen taas yhden hallintohierarkian lisää.

Perttu Vartiainen
Kirjoittaja on yhteiskuntamaantieteen professori Itä-Suomen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat