Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abdulkin on ihminen

Pääkirjoitus
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Abdulilla oli väsyneet silmät ja uupunut ilme, kun tapasin hänet viikko sitten Budapestista Itävaltaan matkalla olleessa pakolaisbussissa.

23-vuotias syyrialaismies kantoi mukanaan vain päällään olevia vaatteita ja toivetta päästä Britanniaan. Kouluun hän oli päässyt viimeksi viisi vuotta sitten.

Ajattelen Abdulia, kun seuraan närkästynyttä keskustelua siitä, että suurin osa turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä. Ajattelen myös 24-vuotiasta Ibrahimia, joka pelasi palloa lasten kanssa odotellessaan jatkokyytiä kohti Saksaa.

Ibrahimin säärissä oli mustelmia, koska Makedonian poliisi oli hakannut häntä. Englantia opiskellut nuori mies on kotoisin al-Hasakahin kaupungista, joka on kärsinyt pahoin kurdien ja Syyrian armeijan taisteluissa Isisiä vastaan.

Kysyin Abdulilta ja Ibrahimilta peruskysymyksen: "Miksi lähdit?" Vastaus oli yksinkertaistettuna sama: "Ei ollut enää mahdollisuuksia elämään."

Huomio nuorten miesten suuresta osuudesta Eurooppaan saapuvien turvapaikanhakijoiden joukossa on oikea. Huoli heikompien eli lasten, naisten ja vanhusten kohtalosta on luonnollista. Totta on myös, että tällaisiin suuriin ihmisjoukkoihin ujuttautuu niitä, joilla ei ole perustetta turvapaikkaan.

Ajatus, että nuoret miehet eivät pohjimmiltaan olisi oikeutettuja suojeluun, on kuitenkin vinksallaan. Kyllä nuoret miehetkin kuolevat luoteihin. Kyllä hekin kärsivät veden, sähkön ja ruoan puutteesta romahtaneissa yhteiskunnissa.

Syyrian sodan kaltaisessa konfliktissa ei ole myöskään lainkaan selvää, mitä isänmaata nuoren miehen muka pitäisi jäädä puolustamaan. Nuori mies voi jopa menettää päänsä tai joutua painostetuksi taistelevien ryhmien riveihin.

Pakolaisbussissa tapaamani Abdul oli liikkeellä yksin. Osa perheestä oli Syyriassa, osa pakolaisleirillä Turkissa.

Abdul lähti yksin, koska perheellä oli varaa vain yhden ihmisen matkaan. Näin on useissa perheissä: se lähtee, jonka uskotaan selviävän matkasta. Perille päästyään hän yrittää auttaa muita.

Olisi tietenkin naiivia ajatella, että tällainen joukko nuoria miehiä sopeutuu kivuttomasti eurooppalaiseen yhteiskuntaan. Euroopalla tulee olemaan kova työ pakolaisten integroimisessa ja ihmisjoukon muuttamisessa taakasta ikääntyvää Eurooppaa hyödyttäväksi resurssiksi. Nuoret tyytymättömät miehet ovat aina levottomuuksia luova riskiryhmä.

Mutta kyllä mieskin on oikeutettu suojeluun. Abdulkin on vain ihminen.

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat