Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kunnan sote on sotkussa, ulkoistus voi tuoda isot säästöt

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Odotettavissa oleva sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistus ei ole vähentänyt kuntien kiinnostusta sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistamiseen. Uudistuksen aikataulut täsmentyvät ehkä piankin, mutta toteutukseen menee vielä aikaa.

Kuntien paineet järjestää palveluita ja saada budjettinsa tasapainoon eivät helpotu sotea odottelemalla. Moni kunta hakee ratkaisuja kiireellisellä aikataululla.

Ulkoistusten syyt ovat entisellään: kunnat ovat huolissaan paitsi palveluiden ja lääkäreiden saatavuudesta, myös sote-palveluiden kustannusten kasvusta.

Kuuma kysymys on, saako kunta oikeasti hyötyä ulkoistuksesta – tuleeko yksityisen hoitoon siirretty palvelu edullisemmaksi kuin julkinen tuotanto? Tästä on luvassa puolueetonta tutkimustietoa myöhemmin tänä syksynä, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tuloksia Mänttä-Vilppulan kokonaan ulkoistetusta sosiaali- ja terveystoimesta.

Tutkimuksesta tällä viikolla kerrotut ennakkotulokset ovat kiinnostavia. Ne tosin koskevat vasta ulkoistuksen alkutaivalta.

Mänttä-Vilppula perusti terveyspalveluyhtiö Pihlajalinnan kanssa yhteisyrityksen hoitamaan kunnan sote-palvelut. Vuonna 2013 aloittanut yhteisyritys on niin sanottu yhteiskunnallinen yritys, eli suurin osa voitosta jää yritykseen eikä sitä jaeta omistajille.

Mänttä-Vilppulan koko sosiaali- ja terveydenhoidon nettokustannukset vähenivät vuodesta 2012 vuoteen 2013 hieman yli kahdeksan prosenttia, kun verrokkikuntien menot samaan aikaan kasvoivat yli viisi prosenttia. THL:n tutkijatkin pitävät kaupungin saamaa kahden miljoonan euron säästöä poikkeuksellisen mittavana.

Lähes kaikilla soten sektoreilla yhteisyritys onnistui vähentämään kustannuksia. Ainoa poikkeus on erikoissairaanhoito, mutta senkin kulujen voi olettaa pienenevän lähivuosina, kun potilaita ei enää lähetetä aiemmassa määrin lähetteillä sairaanhoitopiiriin vaan hoidetaan lähipalveluna.

Asiakkaat ovat ensi kokemusten perusteella aiempaa tyytyväisempiä. Olisi hyvä, jos tutkimus saisi jatkoa, jotta pitemmän ajan vaikutukset saataisiin näkyviin.

Valtakunnan sote-uudistukselta odotetaan kustannussäästöjä. Siksi on syytä katsoa ennakkoluulottomasti eri malleja, joilla kunnissa on jo nyt saatu säästöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat