Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian politiikan uusjako nostattaa intoa ja kauhukuvia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Lukuisissa tarinoissa päähenkilö nousee sattumien kautta vaatimattomista lähtökohdista kaiken todennäköisyyden vastaisesti hallitsijaksi tai suuryrityksen johtajaksi. Britanniassa tarina muuttui todeksi, kun 66-vuotias vasemmistoradikaali Jeremy Corbyn valittiin lauantaina työväenpuolue labourin uudeksi puheenjohtajaksi.

Kirjoissa ja elokuvissa osa kertomuksista päättyy onnellisesti, ja suuruuteen sysätty ihminen osoittautuu oikeamieliseksi ja viisaaksi. Britanniassa se on vaihtoehtojen joukossa, mutta niin on myös labourin itsetuho. Corbynin valinta sotkee perinteiset poliittiset asetelmat oppositioon juuttuneen puolueen sisällä ja brittipolitiikassa laajemminkin. Corbynin valinta on uusi epävarmuustekijä Britannian kansainvälisissä suhteissa.

Corbyn saatetaan Suomessa nähdä demareiden Erkki Tuomiojan kaltaisena henkilönä johtuen iästä, parrasta, huolittelemattomasta olemuksesta ja sijoittumisesta vasemmalle omassa puolueessaan. Rinnastus on kuitenkin väärä.

Toisin kuin Tuomioja, Corbyn on tähän asti ollut puolueessaan täysin ulkokehällä ja paljon kauempana vasemmalla kuin Tuomioja.

Satumainen nousu eturiviin alkoi toukokuussa. Labourin puheenjohtajavaaliin piti uskottavuuden nimissä saada ehdokas myös vasemmalta laidalta, ja tällä kertaa vuoro sattui Corbynin kohdalle.

Kun äänestys puheenjohtajasta alkoi postitse ja verkossa 14. elokuuta, Corbynin taakse oli ilmaantunut kaikkien ällistykseksi yli 200 000 tukijaa labourin uusina jäseninä ja rekisteröityinä kannattajina, joilla oli nyt äänioikeus.

Lauantaina Corbyn julistettiin voittajaksi 59,5 prosentin ääniosuudella.

Voitto olisi ollut mahdoton ilman digitaalista tietoverkkoa ja laajennettua äänestystä. Kannattajat saattoivat osallistua vallankumoukseen nousematta nojatuoleistaan.

Corbyn on ehtinyt antaa ristiriitaisia viestejä siitä, kuinka kauas vasemmalle hän haluaa viedä puolueensa.

Aiemmin Corbyn on vastustanut sekä EU:ta että Natoa, jota hän pitää osasyyllisenä sotaan Ukrainassa.

Corbynin valinta voi olla siunaus Britannian konservatiiveille mutta myös ongelma pääministeri David Cameronille. Hän tarvitsee labourin tukea kansanäänestyksessä EU-jäsenyydestä, jota osa hänen omasta puolueestaan vastustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat