Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakkoilun sijaan on haettava ratkaisuja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK järjestävät perjantaina Helsingissä mielenosoituksen vastatoimena hallituksen esittämille toimille, joilla olisi määrä kohentaa Suomen kustannuskilpailukykyä. Mielenosoituksen seurauksena junaliikenne pysähtyy, pääkaupunkiseudun julkinen liikenne seisoo lähes kokonaan, osa lennoista jää lentämättä, paperitehtaat ajetaan alas ja päiväkodit sekä koulut saattavat mennä kiinni. Suuressa mittakaavassa satamien seisominen aiheuttaa ison vahingon vientiyrityksille, pienemmässä mittakaavassa lakon ulkopuolellakin olevien ihmisten arki vaikeutuu.

Palkansaajien into näyttää hauistaan keskustavetoiselle hallitukselle on osin ymmärrettävää eikä kerta ole ensimmäinen. Nyt halutaan osoittaa hallituksen lisäksi myös Elinkeinoelämän keskusliitolle, että palkansaajapuoli ei ole taloussuhdanteen tai työelämän murroksen takia voimattomampi kuin aiemmin.

Mielenilmaus ei silti ole vastaus siihen, mitä Suomessa nyt pitäisi tapahtua.

Kun päällimmäiset paineet on perjantaina purettu, palkansaajajärjestöt ovat saman kysymyksen äärellä kuin ennen perjantaita. Miten ne toteuttaisivat hallituksen tavoitteen parantaa Suomen kustannuskilpailukykyä? Epämääräiset puheet kasvuun panostamisesta ja tuotekehittelyn parantamisesta eivät nyt riitä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) totesi viime viikolla, ettei aio enää käynnistää kolmatta neuvottelukierrosta yhteiskuntasopimuksesta. Sen sijaan Sipilä kertoi ottavansa "mielihyvin vastaan" ehdotuksia toimista, joilla alennetaan Suomen yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla.

Toivottavasti palkansaaja- ja myös työnantajajärjestöt ottavat Sipilän tarjouksen tosissaan ja miettivät vaihtoehtoisia keinoja kilpailukyvyn parantamiseksi. Nyt ei ole varaa ideologiseen peitsien kalisteluun.

Rahaliiton jäsenenä Suomi ei pysty enää tekemään perinteistä devalvaatiota. Vaihtoehtona on niin sanottu fiskaalinen devalvaatio, jonka vaikutukset ovat samankaltaisia kuin valuuttakurssin heikentämisellä. Selkein tapa tehdä fiskaalinen devalvaatio olisi alentaa työnantajamaksuja ja rahoittaa se arvonlisäveron korotuksella. Sipilän hallitus ei kuitenkaan halua korottaa alvia, koska se osuisi kaikkiin kansalaisryhmiin. Hallituksen mukaan nyt on palkansaajien vuoro osallistua.

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ehdotti elokuun lopussa Verkkouutisissa työeläkemaksujen painopisteen muuttamista siirtämällä maksutaakkaa työnantajilta työntekijöille. Viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentaminen pelkästään työnantajamaksuja alentamalla edellyttäisi työnantajien eläkemaksun leikkaamista 18 prosentista 12 prosenttiin. Samalla työntekijän eläkemaksu nousisi 5,7 prosentista 11,7 prosenttiin.

Eläkemaksuun kajoaminen saattaisi tosin avata viisi vuotta hierotun eläkeratkaisun, jonka yhteydessä maksutasosta sovittiin vuosille 2016–2019. Siksi ajatus maksun painopisteen muutoksesta sisältää riskejä.

Hallituksen kilpailukykypaketin vaikeuskerrointa lisää sen kaksiosainen tavoite: paketissa yksikkötyökustannukset alenevat viisi prosenttia, minkä lisäksi julkisella sektorilla saadaan 1,4 miljardin euron säästöt. Julkisen talouden säästöjen ja työmarkkinapolitiikan yhteen niittaaminen johtaa siihen, että toimien rakenne ei ole paras mahdollinen, ja vaikutukset kohdistuvat epäoikeudenmukaisesti eri palkansaajaryhmiin.

Epäoikeudenmukaisuutta voisi lievittää sillä, että osa kiristystoimista korvattaisiin korottamalla työntekijöiden sairausvakuutus- ja työttömyysvakuutusmaksuja eli niitä siirrettäisiin työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi. Tämä ei toisi säästöjä julkiselle sektorille, mutta parantaisi Suomen kustannuskilpailukykyä. Sehän hallituksen paketin ensisijainen tavoite ilmeisesti kuitenkin on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat