Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supernörtti, näin autat pääministeri Sipilää tekemään Obaman digitempun

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kesällä 2014 joukko Piilaakson pätevimpiä tyyppejä sai salaperäisen kutsun Valkoiseen taloon. He istuivat länsisiivessä, kun saliin astui presidentti Barack Obama.

Haluan teidät valtion hommiin, Obama julisti. Ihan sama mitä se vaatii. Soitan pomollenne, puolisollenne, lapsillenne. Yleisö hörähteli hämillään. Presidentti jatkoi: Teidän pitää panna valtion digitaaliset palvelut kuntoon. Nyt.

Obaman presidenttikauden tärkeimpiä hankkeita on ollut terveydenhuoltouudistus. Sen olennainen osa on verkkopalvelu Healthcare.gov, jonka avulla kansalaiset voivat valita sopivan sairausvakuutuksen.

Kun palvelu avattiin syksyllä 2013, sivut kaatuilivat ja kansa tuskaili lomakelabyrintissa. Obaman it-guru Todd Park kutsui pommia purkamaan kuuden huipun tiimin, joka koodasi kellon ympäri. Seitsemässä viikossa palvelu oli korjattu.

Valkoisessa talossa havahduttiin. Jos kuusi tyyppiä saa aikaan tällaista, mitähän seuraisi, jos kykyjä olisi viisisataa?

Siitä alkoi Obaman digivallankumous, joka pyrkii säästämään aikaa, rahaa, jopa ihmishenkiä. Digipalvelut auttavat valtiosta vieraantunutta kansalaista tajuamaan, mihin veromiljardit kuluvat. "Meidän on ajateltava, miten teknologia voi vahvistaa kansalaisen kokemusta demokratiasta", Obama sanoo Fast Company -lehdessä, joka kertoo salaperäisestä hankkeesta.

Digivetoisten kampanjoidensa ansiosta Obamalla on uskottavuutta alfanörttien silmissä. Nyt hän on houkutellut valtion palkkalistoille muun muassa Googlen, Facebookin ja Twitterin huippuja. Heidän palkkansa ovat pudonneet, mutta moni on kokenut saavansa toteuttaa kutsumustaan. Tunnetta toki helpottaa se, että monet ovat jo ehtineet tienata miljoonia.

Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo purkaa sääntelyä ja edistää julkisten palveluiden käyttäjälähtöistä digitalisaatiota. Hieno ajatus, mutta toteutus vaatii parhaita voimia. Sisäpiiriläiset kuvaavat valtionhallinnon it-toimintaa nyt superjäykäksi ja hierarkkiseksi. Esimerkiksi hankintamallit pitäisi räjäyttää ulkoavaruuteen, sanoo yksi asiantuntija. Hankintalain seurauksena osa it-taloista ei vilkaisekaan valtion suuntaan. Keikat menevät firmoille, jotka osaavat rustata byrokraattiin vetoavan tarjouspyynnön mutta eivät kansalaiselle kelpaavaa palvelua.

Sipilällä on it-uskottavuutta, mutta miten hän saisi pelitalojen ja softafirmojen koodinerot avukseen? Se on kahden miljardin euron kysymys. Sen verran valtionhallinto käyttää it-hankkeisiin ja ohjelmistojen käyttömaksuihin vuodessa.

Jaakko Lyytinen jaakko.lyytinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat