Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen viennin tila parantuu tosi kurjasta kurjaksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun hallitus, tutkijat ja ammattiyhdistysliike seuraavat kansantalouden mittareita ja väittelevät niiden antamien tulosten perusteella kilpailukyvystä, viennin vedosta ja työkustannuksista, ihan ensimmäistä mittarin heilahdusta ei kannata uskoa.

Tullin mukaan Suomen kauppatase oli tammi–heinäkuussa puoli miljardia ylijäämäinen. Viime vuonna samalla ajanjaksolla se oli 1,5 miljardia pakkasella.

Suomen vienti ei ole yhtäkkiä piristynyt, vaan tuonnin arvo on laskenut. Sitä selittää parhaiten öljyn hinnan lasku.

Sama ilmiö toisaalta näkyy öljyjalosteita vievän kemianteollisuuden viennin alamäkenä, mikä painaa koko vientitilastoa. Taustalle jää, että metsä- ja metalliteollisuus ovat parantaneet tahtiaan.

Vaikka pienen piristymisen kuittaisikin laskelmiin, vertailukohta ratkaisee. Jos vuosi sitten oli todella surkeaa ja nyt vain surkeaa, riemuun ei ole aihetta.

Tilastokeskus tukee tulkintaa. Se kertoo, että kausitasoitettu tuotanto polkee paikoillaan, ja teollisuuden liikevaihto sekä uudet tilaukset ovat kutistuneet. Täälläkin kemian alamäki näkyy. Vaikka kemianteollisuuden siivoaisi tilastoista, tulos on alavireinen.

Kokonaiskuvaa muodostettaessa kannattaa huomioida myös yleinen suhdanne. Vienti Venäjälle on pakotteiden vuoksi romahtanut. Se ei selitä ongelmia kokonaan, sillä muualla Euroopassa on paikoin jo virkeää kysyntää. Suomen vaikeudet johtuvat suhdanteista vain osittain.

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset ovat piristyneet. Pienempien yritysten tunnelmiin vaikuttavat kotimarkkinoiden olot. Esimerkiksi rakentamisessa ja palveluissa näkyy Tilastokeskuksen mukaan valoa.

Suomen talouden korjaussarjaa rakentelevien ongelmana on aika. Vienti on vaikeuksissa, ja kotimarkkinat yrittävät pitää pintansa. Yksikkötyökustannusten alentamisella on merkitystä kilpailukyvylle, mutta alentamisen merkitystä viennin pelastajana on liioiteltu. Kaiken lisäksi se tulisi avuksi hitaasti valuen. Työttömyys ja säästöt saattavat ehtiä vaikuttaa kotimarkkinoihin aiemmin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antoi tiistaina tukensa hallituksen pyrkimyksille, joilla puututaan työmarkkinoiden toimintaan. Samalla rahasto muistutti, että vaikka säästöjä tarvitaan, säästöt tulisi suunnata niin, että ne vähentävät pitkän aikavälin menopaineita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat