Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avoin EU kestää pakolaiskriisinsä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eri puolilla Eurooppaa on tällä viikolla pitkän tauon jälkeen availtu raja-asemia. Saksa ilmoitti sunnuntaina ottavansa suurten pakolaismäärien vuoksi rajatarkastukset tilapäisesti käyttöön – aluksi Itävallan-vastaisella rajallaan. Joukko muita maita seurasi Saksan esimerkkiä.

Euroopan avoimien rajojen aika on synkimpien kommenttien mukaan ohi. Siihen EU-maissa ei kuitenkaan ole halua eikä varaa.

Rajatarkastukset eivät suoraan riko Schengen-sopimusta, joka on kaksi vuosikymmentä taannut vapaan kulun alueen sisäisten rajojen yli. Mukana sopimuksessa ovat pääosa EU-maista sekä Islanti, Norja, Sveitsi ja Euroopan kääpiövaltiot.

Sopimuksen mukaan tarkastukset voi palauttaa enintään kuukaudeksi kerrallaan, jos jäsenmaan yleiseen järjestykseen tai turvallisuuteen kohdistuu vakava uhka.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) oli todennäköisesti oikeassa arvioidessaan Brysselissä, ettei Suomi joutuisi "tikun nokkaan", jos rajatarkastuksiin nyt ryhdyttäisiin Suomen Schengen-rajoilla. On tärkeää, ettei rajatarkastuksiin nyt ryhdytty, vaikka ne ovat hallituksen perjantaina hyväksymien mahdollisten ja selvitettävien toimenpiteiden joukossa. Nyt riittävät vähemmätkin toimet.

Suomi lisää eri viranomaisten yhteistoimintaa ja perustaa pohjoiseen järjestelykeskuksen. Siellä kerätään turvapaikanhakijoiden tiedot, jonka jälkeen turvapaikanhakijat jaetaan vastaanottokeskuksiin. Saksassa on vastaava järjestely, joka on kuitenkin viime päivinä ajoittain tukkeutunut.

Reaktioissa pakolaiskriisiin avaimia ovat maltti ja kohtuus sekä päällimmäisenä velvoite auttaa hädänalaisia ihmisiä. Avoimet rajat ovat tärkeitä poliittisesti, inhimillisesti ja taloudellisesti. Tarvitaan toimia pakolaismäärien hallitsemiseksi, mutta sulkemalla rajojaan Eurooppa vahingoittaisi itseään.

Eurooppa on tähän mennessä pystynyt reagoimaan monta kuukautta voimistuneeseen pakolaiskriisiin kohtuullisesti. Reaktiot eivät ole estäneet tragedioita merellä eivätkä sekasortoa maissa, mutta askeleita otetaan eteenpäin, kuten EU:n sisäministerien kokouksessa maanantaina nähtiin. Sopimus 120 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta eri EU-maihin eteni kokouksessa.

Vaiheittain edennyt kriisi on synnyttänyt EU:ssa yhä uusia päätöksiä yhteisistä toimista. Toukokuussa päätettiin yhteisestä merioperaatiosta Välimerellä Italian ja Libyan välisellä alueella. Heinäkuussa yritys sopia taakanjaosta jäi vajaaksi. Tavoitteena oli jakaa 40 000 turvapaikanhakijaa EU-maiden kesken, mutta lopulta määränpää löytyi vain 32 000 ihmiselle.

Aiempaan verrattuna maanantain päätökset vastuunjaosta syntyivät helpohkosti, vaikka nekin jäivät kesken. Päätökset turvapaikkakiintiöistä joudutaan todennäköisesti runnomaan lokakuussa läpi määräenemmistöpäätöksellä, vaikka ne perustuvat vapaaehtoisuuteen.

Suomen toiminta pakolaiskriisissä on jalostunut, vaikka se ei ole ongelmatonta. Hallituksen päätös hyväksyä EU:n komission esityksen mukaisesti 2 400 turvapaikanhakijaa jäsenmaiden kesken jaettavasta hakijamäärästä osoitti tilannetajua.

Ilmeisesti yksi hinta hallituksen yhteisistä päätöksistä on, että perussuomalaiset ministerit kertovat niistä puoluetoimistonsa kautta, puolueen painotuksin.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) esiintyi perjantaina puoluetoimistolla. Hän korosti oleskeluluvan saaneille maksettavan pienemmän sosiaaliturvan selvittämistä ja palautussopimusten tarvetta Irakin ja Afganistanin kanssa. Esteet pienemmälle sosiaalituelle löytyvät perustuslaista ja humanitaarisista sopimuksista. Muiden Pohjoismaiden palautussopimukset Irakin ja Afganistanin kanssa eivät toimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat