Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalat vastaan museoarvot

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vantaanjoki jakautuu Helsingin Vanhassakaupungissa ennen mereen laskemistaan kahteen haaraan, itäiseen ja läntiseen Vanhankaupunginkoskeen. Kosken itäinen haara virtaa vapaana, ja siihen on rakennettu kalaportaat, jotka tekevät koskesta suositun virkistyskalastuskohteen.

Läntinen haara sen sijaan padottiin jo 1800-luvulla, ja paikalle rakennettu vesivoimala tuottaa sähköä vielä nykyisinkin – tosin Tekniikan museon yhteydessä toimivana museona. Pato estää useiden kalalajien nousun jokeen.

Nyt Helsingissä on virinnyt hanke purkaa pato ja vapauttaa myös länsihaara, jotta kalat pääsevät nousemaan esteettä jokeen. Koski voisi silloin olla entistä laajemmin kalastajien käytössä.

Asia eteni valtuustoaloitteen kautta kaupunginhallitukseen, joka lähetti aloitteen maanantaina uudelleen valmisteltavaksi. Asia näyttää jakavan helsinkiläisiä, joten hanke on syytäkin selvittää – kirjaimellisesti pohjamutia myöten.

Padon purkaminen voisi hyödyttää matkailua, mutta samalla tärveltäisiin kulttuurihistoriallisesti arvokas koskimiljöö. Padon purkaminen saattaa vaikuttaa myös koko Vantaanjokeen, jos joen pinta laskee ehkä Pitkäkoskelle asti. Näitä vaikutuksia ei pidä vähätellä, sillä joella ja jokivarrella on merkitystä virkistyskäytössä muillekin kuin kalastajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat