Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisten ehdoilla

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Kaupunkimuotoilu on nouseva ilmiö, jolla tavoitellaan Britanniassa peräti merkittävää taidepalkintoa (HS 8. 9.). Mistä ihmeestä siinä siis on kyse?

"Kaupunkimuotoilu on tapa luoda palveluita kansalaisten eikä virastojen ehdoilla", alan suomalainen tuntija, konsultti Marco Steinberg kiteytti HS:ssa.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Kutsuplus-tilausbussiliikenne on taatusti palvelu, joka on toteutettu kaupunkilaisten ehdoilla ja joka on saavuttanut myös heidän suosionsa. Muutaman vuoden kestänyt kokeilu on kuitenkin päättymässä, koska rahoittajat – Helsinki, Espoo ja Vantaa – katsovat, että liikennemuodon tukemiseen uppoaa liikaa verorahoja.

Kutsuplussan suora tuki verovaroista ei itse asiassa ole absoluuttisina lukuina ollut edes erityisen iso, osoittivat HS:n tekemät laskelmat (HS.fi 7. 9.). Lopettamispäätöstä voi kuitenkin ymmärtää sikäli, että kyseessä ei ole mikään välttämättömyyspalvelu: liikennemuodon loppuminen ei uhkaa yhdenkään kaupunkilaisen henkeä tai terveyttä.

Tämä on kuitenkin kuvaava esimerkki siitä, että toimivien julkisten palvelujen kehittämistä ei ole helppo sovittaa yhteen kuntatalouden vaatimusten kanssa.

Espoon Matinkylän kunnallisessa terveyskeskuksessa on onnistuttu lyhyessä ajassa merkittävästi nopeuttamaan lääkärin vastaanotolle pääsyä (HS 3. 9.). Temppu tehtiin vain työkäytäntöjä muuttamalla – lisäämättä työntekijöiden määrää tai rahankäyttöä. Aluksi muutos herätti työntekijöissä vastarintaa, mutta kun tuloksia alkoi näkyä ja potilaat olivat tyytyväisiä lyhentyneeseen lääkärijonoon, tilanne asettui.

Espoossa ei tässä yhteydessä osattu käyttää termiä kaupunkimuotoilu, mutta Matinkylän malli tuntuisi täyttävän hyvin Steinbergin määritelmän ehdot. Malli ei käy koko maahan, ei sellaisenaan edes kaikkiin Espoon terveyskeskuksiin, mutta tämä tuntuisi sopivan kaupunkimuotoilun perusajatukseen: virastotyönä määritellyn yhden normitetun mallin sijaan etsitään sujuvia paikallisia ratkaisuja.

Yksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeista on digitalisoida julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi. Hankkeelle haluaa toivottaa voimia ja menestystä – onneakin. Tietojärjestelmien kehittäjien haaste nimittäin on, että lopputulos on liian usein tietotekniikan ehdoilla ja isolla rahalla kehitetty kömpelöhkö järjestelmä, joka ei palvele hyvin sen enempää palvelun käyttäjiä kuin tarjoajiakaan.

Kimmo Pietinen kimmo.pietinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat