Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen talous tarvitsee pohjoismaista yhteistyötä

Pääkirjoitus
 
Mikko Huuskonen

Pohjoismainen yhteistyö on parin viime vuosikymmenen ajan ollut Euroopan unionin katveessa. Yhteistyön organisaatioita pienennettiin, kun Ruotsi ja Suomi vuonna 1995 liittyivät Tanskan seuraksi Euroopan unioniin. Norja ja Islanti pysyivät EU:n ulkopuolella.

Viime aikoina on herännyt kysymys, voisiko Pohjoismaiden perinteisestä yhteistyöstä saada irti nykyistä enemmän hyötyjä.

EU:n kehitystä on leimannut alueellinen laajentuminen. Nykyisin jo EU:n suuri koko puoltaa Pohjoismaiden tiimiytymistä niiden vaikutusmahdollisuuksien säilyttämiseksi. EU:n itäosa, länsiosa, pohjoisosa ja Välimeren alue ovat alkaneet erottua toisistaan omine erityiskysymyksineen.

Kun valtioita ja kaupunkeja vertaillaan innovatiivisuuden, viihtyvyyden, äitien aseman tai lähes minkä tahansa talouden tai hyvinvoinnin mittarin perusteella, Pohjoismaat valtaavat kärkipaikat. Tästä on ajan mittaan kehittynyt pohjoismainen brändi. Tuoreimmassa yliopistovertailussa, Shanghain listassa, pohjoismaiset yliopistot menestyivät erinomaisesti – sadan parhaan joukossa oli peräti seitsemän Pohjolan yliopistoa.

Odotukset pohjoismaisen yhteistyön mahdollisuuksista elinkeinoalalla ovat kasvaneet. On jopa väläytetty Pohjoismaiden yhteistä G20-jäsenyyttä. Yhdessä Pohjola muodostaa maailman kymmenenneksi suurimman talousalueen. Pohjoismainen markkina on osoittautunut suhdanteissa suhteellisen vakaaksi.

Pohjoismaat ovat pääsääntöisesti toistensa tärkeimmät kauppakumppanit. Niinpä voidaan puhua pohjoismaisista sisämarkkinoista. Yritysmaailman keskinäiset omistussuhteet ovat voimistaneet elinkeinoelämän integraatiota.

Ukrainan kriisi heijastuu uusina jännitteinä pohjoisen turvallisuustilanteeseen. Puolustusalan yhteistyön tehostamista pidetään realistisena, kansalaistenkin tukea nauttivana vaihtoehtona Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyydelle. Norja, Tanska ja Islanti ovat kuuluneet Natoon sen perustamisesta lähtien.

Pohjoismaiden integraatio alkoi Norjan, Ruotsin ja Tanskan välisenä skandinaavisena yhteistyönä. Huomattava haaste Suomelle onkin, että Pohjolan taloudellinen painopiste on viime aikoina siirtynyt taas kohti länttä.

Taloudellisesti kiinnostavimpia alueita ovat Juutinrauman alue sekä Norjan etelä- ja länsirannikko. Juutinrauman alueesta rakennetaan metropolia, jonka suurkaupunkien – Kööpenhaminan, Malmön ja Göteborgin – keskustojen väliset junayhteydet pyritään saamaan mahdollisimman nopeiksi. Alueen taloudellista vetovoimaa lisää Lollandin saarelta Saksaan rakennettava tunneli, joka lyhentää junamatkan Kööpenhaminasta Berliinin kaksituntiseksi.

Talouden painottuminen länteen ja Suomen talouskehityksen hitaus verrattuna muihin Pohjoismaihin voivat muodostua Suomelle ongelmiksi, jos emme pysty osoittamaan muille maille, että Suomen osallistumisesta pohjoismaiseen yhteistyöhön on selvää hyötyä. Vaikka yhteistyöllä on vahva aatteellinen pohja kaikissa Pohjoismaissa, Suomen asemaa tässä joukossa ei kannata pitää itsestäänselvyytenä.

Lisähaaste Suomelle on kieli. Skandinaavisesta kieliperinnöstä halutaan pitää huolta, ja suomalaisen kouluruotsin soisikin painottuvan keskustelutaitoihin. Kieli ei toki ole yksin suomalaisten ongelma: jopa Skånen asukkailla on suuria vaikeuksia ymmärtää nykytanskaa.

Sujuva kommunikaatio maiden välillä edellyttää englannin kielen käyttöä. Se lisääntynee entisestään, kun uusi sukupolvi tulee mukaan pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Suomen olisi syytä osoittaa nykyistä selvemmin halunsa olla osa Pohjoismaita. Muiden Pohjoismaiden taloudellisesta kehitysvauhdista tulisi pyrkiä hankkimaan vetoapua.

Profiilin nostoon on hyvä tilaisuus ensi vuonna, kun Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana. Suomi on nostamassa näkyvämmin keskusteluun muun muassa Pohjolan ja EU:n välistä suhdetta.

Mikko Huuskonen
Kirjoittaja on pohjoismaisesta elinkeino- ja innovaatioyhteistyöstä vastaava neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeinoministeriössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat