Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomea seurataan tarkasti lakkoviikolla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perjantain poliittisen suurmielenosoituksen alla Suomi on poikkeuksellisen tiiviissä kansainvälisessä tarkkailussa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoi tiistaina oman näkemyksensä Suomen talouden tilasta ja antoi suosituksiaan ongelmien korjaamiseksi. IMF:n edustajat tutustuivat Suomen tilanteeseen syyskuun alun kahden ensimmäisen viikon aikana.

Perjantaina luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings julkistaa Suomen luottoluokituksen. Ensi viikolla luokituksestaan kertoo toinen luottoluokittaja Standard & Poor's.

Standard & Poor'sin reittaajat vierailivat Helsingissä maanantaina ja tiistaina. He tapasivat valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok), ministeriöiden virkamiehiä, pankkien ja tutkimuslaitosten ekonomisteja, mediaa sekä Suomen Pankin edustajia.

Lisäksi he vierailivat peliyhtiö Supercellissä, metsäyhtiö Stora Ensossa ja SAK:ssa.

Sinänsä luottoluokittajien ja IMF:n vierailulla ei ole mitään tekemistä perjantain mielenosoituksen kanssa, sillä vierailujen ajankohdat oli lyöty lukkoon jo aikaa sitten. Siitä huolimatta ajankohta on ulkomaisille tarkkailijoille mitä mielenkiintoisin.

Onhan perinteisesti hyvin vakaassa Suomessa käynnissä poikkeuksellinen työmarkkinapoliittinen myrsky, jota symboloi perjantain suurmielenosoitus.

Tunteet käyvät kuumina. Toisten mielestä maan hallitus ja eduskunta ryhtyvät nyt käyttämään sitä valtaa, joka niille perustuslain mukaan kuuluu. Toisten mielestä hallitus hyökkää kolmikantaista päätöksentekojärjestelmää vastaan ideologisista syistä murtaakseen palkansaajajärjestöjen valta-asemaa.

Luottoluokittajiakin kiinnostaa mitä suurimmassa määrin suomalaisen konsensuksen tulevaisuus. Pystyykö Suomen hallitus toteuttamaan kaavailemansa työelämää koskevat uudistukset? Ja ennen kaikkea: jos hallitus runnoo päätökset läpi, mitkä ovat seuraukset?

Vaikka Suomen talous supistuu jo neljättä vuotta, toisinaan unohtuu, että Suomen luottoluokitus on edelleen hyvä.

Standard & Poor's laski vuosi sitten Suomen pitkäaikaisen velan luokituksen korkeimmasta AAA-luokasta pykälän alaspäin. Sen sijaan kahdella muulla luokittajalla Fitchillä ja Moody'sillä Suomen luokitus on edelleen paras mahdollinen. Molemmat kuitenkin varoittivat, että luokitus saattaa joskus myöhemmin laskea.

Moody's perusteli kesäkuussa varoitusta Suomen heikolla talouskasvulla sekä julkisen talouden alijäämällä ja velkaantumisella. Luottoluokituksella on merkitystä, koska se vaikuttaa Suomen lainaaman rahan hintaan.

Suomen talous on kiistämättä syvässä suossa. Jostain syystä suomalaisessa keskustelussa pyritään mättäälle kipuamisen sijaan painautumaan retorisesti vielä syvemmälle hetteikköön.

Tässä mielessä kansanvälisten tarkkailijoiden viestit poikkeavat kotimaisista.

IMF:n valtuuskunnan johtaja David Hofman sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa olevansa luottavainen, että Suomen talouden poikkeuksellisen vaikeat ongelmat saadaan ratkaistua. Hofman perusteli optimismiaan konsensuksella. Hofmanin mukaan suomalaisen yhteiskunnalle suosiollinen tunnuspiirre on se, että "ainakin aiemmin taloudelliset vaikeudet on saatu ratkaistua yhdessä".

Edellisessä viime keväänä julkaistussa Standard & Poor'sin luottoluokitusraportissa todetaan, että Suomen talouskasvun viriämistä tukee nimenomaan Suomen konsensuspohjainen päätöksentekojärjestelmä.

Moody's puolestaan totesi kesäkuussa, että suomalainen yhteiskunta on institutionaalisesti yksi maailman vahvimmista – ja juuri sen ansiosta Suomessa on laaja poliittinen sitoutuminen valtiontalouden vahvistamiseen ja talouden uudistamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat