Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen tyttöistyminen ei huoleta tasa-arvokeskusta

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Suomalaislukioiden tyttöistymisestä on puhuttu pitkään. Jotkut ovat pitäneet sitä ongelmana, toisten mielestä keskustelu on kympin tyttöjen syyllistämistä. Ikuisuusväittely leimahti taas kerran, kun Helsingin Sanomat kertoi, että poikien määrä suurten kaupunkien parhaissa lukioissa on pudonnut jo viidenneksen tienoille.

Sama keskustelu kuplii Yhdysvalloissa, jonka collegeissa naisia on kolmannes enemmän kuin miehiä.

Amerikkalaismiehet murehtivat mennyttä asemaansa ja tukevat Donald Trumpia. Naiset taas murehtivat, miten onnistuisivat löytämään itselleen yhtä koulutetun puolison.

Kahden tyttären ja kahden pojan isänä olen vankka tasa-arvomies. Siksi päätin perehtyä asiaan paremmin. Kun nakutin hakukenttään "sukupuolijakauma" ja "koulutus", päädyin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tasa-arvotiedon keskuksen, Minnan, sivuille. Olin tyytyväinen löytäessäni viranomaissivuston: sukupuolikysymykset herättävät suuria intohimoja, eikä kaikkeen verkosta löytyvään voi luottaa.

Luultavasti jo keskuksen nimen olisi kuitenkin pitänyt soittaa hälytyskelloja. Minna Canth oli uljas nainen ja hyvä kirjailija, mutta tasa-arvotiedon keskuksen nimenä Minna ei tunnu täysin neutraalilta.

Aloin tutkia, millaista tietoa Minnasta löytyy. Kuvittelin, että sivuilta löytyisi heti kärkeen selkeät tilastot naisten ja miesten koulutuksesta. Sellaisia sieltä on kuitenkin turha etsiä. Sen sijaan löysin tekstejä esimerkiksi koulutuksen segregaatiosta, sukupuolitietoisesta opetuksesta ja koulujen tasa-arvosuunnittelusta.

Ehkäpä jossain niistä käsitellään sitäkin, miksi vajaat 60 prosenttia lukiolaisista ja vielä suurempi osa parhaiden lukioiden oppilaista on tyttöjä. Sen luulisi kiinnostavan tasa-arvotiedon keskusta.

Minna on tosiaan huolestunut koulutuksen sukupuolijakaumasta. Ei kuitenkaan siitä, että pojat pärjäävät huonosti vaan siitä, että tytöt karttavat matematiikkaa. "Koulun sisäinen työnjako usein ilmentää yhteiskunnassa yleisesti esiintyvää segregaatiota", sivulla todetaan.

Matematiikan vieroksunta ei Minnan mukaan johdu tytöistä itsestään vaan rakenteellisista syistä: "Koulujen käytännön toiminnassa ja toimintaympäristöissä löytyy edelleen työnjaollisia ja eriyttäviä tapakulttuureita sekä käytäntöjä."

Sukupuolten välisen epätasapainon kerrotaan näkyvän niin ainevalinnoissa, opetuksessa, oppimistuloksissa, arvioinnissa kuin opettajakunnan koostumuksessakin.

Tekstin voisi kuvitella viittaavan poikien vaikeuksiin, ellei sitä täsmennettäisi: "Kokeissa ja koeteksteissä toistuvat samat ongelmat kuin oppimateriaaleissa: ne ovat usein enemmän pojille suunnattuja. Poikien suoritusta usein myös arvioidaan ylöspäin, kun taas tyttöjen suoritukset arvioidaan alaspäin."

Opettajan sukupuolen merkityksestä Minna antaa yhden esimerkin: "On esitetty, että opettajan sukupuolella saattaisi olla merkitystä: tytöt saivat parempia arvosanoja matematiikassa, jos heillä oli naisopettaja."

Jos tytöt pärjäävät näin hyvin epätasa-arvoisessa koulussa, tasa-arvoisessa koulussa poikia ei kai olisi lainkaan.

Koulutuksen naisistumisen sivusto kuittaa ohimennen: "Peruskoulun jälkeisten tutkintojen suorittaneissa naisia on valtaosa lukiossa ja korkea-asteella."

Poikien vaikeuksia ei kuitenkaan selitetä rakenteellisilla tekijöillä. Syy on poikien asenteissa: "Oppimista tukevat asenteet ovat vahvempia tytöillä ja oppimista haittaavat asenteet vahvempia pojilla."

Löytää Minna myös toisen, hiukan yllättävän, syyn poikien menestymättömyyteen. Se on huoli poikien menestymättömyydestä.

"On myös esitetty, että huolipuheeseen poikien heikommasta koulumenestyksestä sisältyy yksinkertaistettuja olettamuksia tyttöjen ja poikien ominaisuuksista, menestymisen mahdollisuuksista ja eduista toisilleen vastakkaisina."

Huolestuminen poikien tilanteesta ei siis ole pelkästään turhaa, se voi olla jopa haitallista.

Jotkut voivat ajatella, että maailma on niin vinossa miesten hyväksi, että naisia pitää tukea. Usein niin onkin. Viranomaisen tehtävä ei ole kuitenkaan seistä barrikadilla vaan tarjota oikeaa ja tasapuolista tietoa.

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat