Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministerin harvinainen puhe oli vakava vetoomus järjestöille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) keskiviikkoiltainen televisioitu ja radioitu puhe talouden tilasta ei sisältänyt uusia avauksia työmarkkinajärjestöjen suuntaan, mutta se oli vakava vetoomus niille palata yhdessä neuvottelupöytään ja yrittää vielä kerran.

Sipilä jopa kertoi, mikä voisi riittää: koko hallituksen esittämä paketti kustannuskilpailukykyä parantavista toimista voitaisiin korvata jatkamalla päivittäistä työaikaa "parillakymmenellä minuutilla" tai luopumalla lomarahoista.

Sipilän mukaan aikaa on vielä, ennen kuin hallituksen lakipaketti Suomen kustannuskilpailukykyä parantavista toimista lähtee eduskuntaan.

Yritykset ja yritysjohtajatkin saivat puheessa osansa. Heiltä Sipilä sanoi odottavansa johtajuutta, taitavuutta ja ripausta lisää isänmaallisuutta.

Huomista yleislakkoa lähentelevää työntekijäjärjestöjen mielenilmausta puhe ei peruuta, eikä se liene ollut tarkoituskaan. Lähinnä Sipilä halusi perustella hallituksen toimet ilman suodattimia suoraan kansalaisille. Insinööri vetosi järkeen, mutta myös tunteeseen kuvaillessaan suomalaisten vahvuuksia ja "tekemisen henkeä".

Oli hyvä, että Sipilä käytti aikaa myös pakolaistilanteen käsittelyyn ja toivoi suomalaisten löytävän itsestään inhimillisyyttä taloustilanteesta huolimatta.

On poikkeuksellista, että pääministeri ottaa tällä tavoin ilmatilan haltuun ja puhuu kansalaisille niin Ylen TV1:n kuin Radio Suomen kautta.

Maailmalla tämäntyyppiset kansakunnan tilaa luotaavat yksinpuhelut ovat yleisesti valtionpäämiesten käytössä, mutta Suomessa modernien aikojen presidentit ja pääministerit eivät ole tavanneet vedota kansaan suoraan tv-ruudulta, jos tasavallan presidentin uudenvuodenpuhetta ei lasketa mukaan.

Sipilän puheesta etukäteen noussut valtava häly kertoo, että mediastrategia oli sinänsä onnistunut: pääministeri kaappasi puheelleen sen huomion minkä halusikin. Tuleva lakkopäivä ja esimerkiksi opposition välikysymys koulusäästöistä jäivät julkisuudessa sivurooliin.

Hallituksen uudelle mediastrategialle ei silti toivoisi jatkoa. Niukasti haastatteluja antaneen pääministerin soisi vastaisuudessa altistavan itsensä enemmän niin median kuin oppositiopuolueiden kohtaamisille ja kysymyksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat