Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumerikoksista määrätään rangaistukset ankarimman mukaan – toisin kuin muista rikoksista

Pääkirjoitus
 
Ville Similä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Kohtalon oikusta Jeff Mizanskeyn vapautti vankilasta Nixon-niminen mies.

Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon ei ollut vastuussa Mizanskeyn rikoksista, mutta rangaistuksista tavallaan oli. Kuuluisassa puheessaan heinäkuussa 1971 Nixon julisti "sodan huumeita vastaan". Se paalutti erittäin ankaran huumepolitiikan Yhdysvaltoihin.

Kun kovat otteet eivät vähentäneet huumeongelmaa, otteita kovennettiin lisää. Kukaan ei vastustanut, kun rangaistuksia hilattiin aina vain ankarammiksi. Huumeiden käyttäjät ja kaupustelijat heitettiin jopa vuosikymmeniksi vankilaan.

Yksi tästä joukosta oli missourilainen Jeff Mizanskey. Hänet tuomittiin marijuanan myymisestä vuonna 1996.

Mizanskey ei ollut tehnyt väkivaltarikoksia eikä myynyt huumeita alaikäisille. Sillä ei ollut merkitystä, että Mizanskey kauppasi marijuanaa, joka tiedettiin suhteellisen vaarattomaksi huumeeksi.

Koska tuomio oli kolmas, rangaistus oli ankarin mahdollinen: elinkautinen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Ankara huumepolitiikka alkoi kääntyä presidentti Barack Obaman kaudella. Huumeiden vastainen sota oli vaatinut tuhansia ihmishenkiä, mutta huumeita oli helpompi saada kuin 40 vuotta sitten.

Obama otti etäisyyttä Nixonin linjaan. Samaan aikaan osavaltioissa säädettiin uusia lakeja, ja nykyisin jo neljässä osavaltiossa saa ostaa laillista marijuanaa.

Samalla huumesodan veteraanien asema on muuttunut yhä pirullisemmaksi. On kestämätöntä, että telkien takana istuu ihmisiä teoista, jotka toisaalla Yhdysvalloissa ovat laillisia. Huumetuloista maksetaan joissain osavaltioissa veroja.

Rangaistuksia ollaan alentamassa ja korjaamassa. Syyskuun 1. päivänä Jeff Mizanskey käveli vankilasta 19 vuoden jälkeen, kun Missourin osavaltion kuvernööri Jay Nixon armahti hänet.

Asia ei ole tuntematon Suomessakaan.

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen huomautti Ylelle elokuussa, että vain huumerikoksista määrätään säännöllisesti rangaistukset ankarimman mukaan. Esimerkiksi väkivaltarikoksista, raiskauksistakin, annetaan yleisesti tuomiot rangaistusasteikon lievästä päästä.

Törkeistä huumerikoksista tuomitaan säännöllisesti ankarimpia mahdollisia, kymmenen vuoden hujakoilla pyöriviä vankeusrangaistuksia. Kyse ei ole siitä, että kovimmat rangaistukset tulisi poistaa. Kaikki rikokset eivät kuitenkaan voi olla yhtä törkeitä.

Ville Similä ville.simila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat