Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimisen tie olisi edelleen parempi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänään perjantaina on sitten se päivä, jolloin Helsingin keskustaan Rautatientorille odotetaan enimmillään jopa kymmeniätuhansia palkansaajia osoittamaan mieltään hallituksen talouspolitiikkaa vastaan. Toivoa sopii, että mielenilmaus sujuu rauhallisissa merkeissä. Myös ennustettu syysmyrsky voi latistaa tunnelmaa.

Koska yhteiskuntasopimuksesta ei toisellakaan yrittämällä tullut mitään, hallitus päätti omin päin alentaa yksikkötyökustannuksia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vetosi keskiviikkoiltana Ylen televisio- ja radiokanavilla työmarkkinajärjestöihin, jotta nämä yrittäisivät vielä löytää korvaavat toimet hallituksen leikkauslistalle.

Pääministerin ilmoitus hallituksen toimista oli alun perin määrä antaa eduskunnalle ensi keskiviikkona. Siihen mennessä järjestöt eivät saa valmista aikaan. Työmarkkinoilla aikakäsitys on erilainen kuin yritysmaailmassa, josta Sipilä on lähtöisin. Akava on ilmoittanut, että se pystyisi saamaan keskiviikoksi valmiiksi oman korvaavan listan, STTK ei. SAK:lta ei listaa ole luvattukaan.

Työmarkkinajärjestöissä myös hierarkia on toisenlainen kuin yrityksissä. Keskusjärjestöjen puheenjohtajat eivät voi mennä sanomaan jäsenliitoilleen, mitä näiden tulee tehdä. Jäsenliitot kertovat keskusjärjestön puheenjohtajalle, mistä tämä voi ja mistä ei voi neuvotella. Yrityksessä yhteiskuntasopimukseksi tämä näkyi siten, että SAK:n puheenjohtajalla Lauri Lylyllä ei ollut juuri lainkaan liikkumavaraa.

Hallituksen leikkausaikeet ajavat palkansaajajärjestöjä eri suuntiin. Toimihenkilöitä edustavat STTK ja Akava olisivat valmiit etsimään keinot Sipilän esittämän viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentamiseksi. SAK – tai siis tarkemmin sanoen SAK:n jäsenliitot – ovat ainakin toistaiseksi olleet siihen haluttomia.

Palkansaajajärjestöjen näkemyserot näkyvät myös suhtautumisessa perjantaiseen mielenosoitukseen. Akavalaisten ja STTK:laisten aikomuksena oli nimenomaan ilmaista vastalauseensa hallituksen aikeille. Samalla olisi vahvistettu palkansaajien yhteishenkeä.

Osa SAK:n liitoista päätti saman tien osoittaa mieltään koko vuorokauden. Prosessiteollisuudessa sen vielä ymmärtää: esimerkiksi paperitehtailla kestää helposti yli vuorokauden ennen kuin tuotantoprosessi saadaan ajetuksi hallitusti alas ja nostetuksi taas ylös niin, että lopputulos on tasalaatuista. Mutta esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aikoo pysäyttää kaikki jäsentensä varassa olevat henkilö- ja tavarakuljetukset satamia myöten. Pääkaupunkiseudun julkinen liikenne seisoo koko päivän, ja mielenilmaukseen osallistuvat muutkin kuljettajat kuin AKT:n jäsenet.

Hallituksen ja palkansaajien väliseen kiistaan on ladattu turhan paljon arvovaltaa, mikä osaltaan vaikeuttaa sopimista. Hallitus on tekemässä sitä, mihin se omin toimin kykenee. Leikkaukset sattuisivat eniten vuorotyötä tekeviin pienipalkkaisiin naisiin palvelualoilla ja julkisella sektorilla.

Järjestöjen olisi keskenään mahdollista sopia paljon laajemmasta toimenpiteiden kirjosta. Silloin myös työvoimakustannusten alentaminen kohdistuisi lievemmin yksittäisiin palkansaajiin. Esimerkiksi niin sanotun lomarahan eli lomapalkan korotuksen puolittaminen vastaisi lähes puolta hallituksen viiden prosentin tavoitteesta.

Vielä pienemmillä vahingoilla olisi selvitty, jos yhteiskuntasopimus olisi saatu aikaan. Silloin työn hintaa olisi voitu alentaa alakohtaisesti räätälöidyillä keinoilla. Sipilän vetoomus kannattaa ottaa mahdollisuutena etsiä vähemmän kivuliaita keinoja.

Vasemmistopuolueet ja osa palkansaajista ovat toivoneet hallituksen kuripolitiikan sijaan yrityksiltä lisää investointeja. Niitä ei tule, jos yritysjohtajat ovat sitä mieltä, että Suomeen ei näissä oloissa kannata investoida. Eikä maalla ole varaa jäädä odottelemaan uutta Nokiaa, joka pelastaisi Suomen kuten 1990-luvun laman jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat