Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston on syytä tehostaa – mutta ei liikaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin yliopisto kertoi keskiviikkoiltana aloittavansa yt-neuvottelut enintään 1 200 työntekijän vähentämisestä vuoteen 2020 mennessä.

Luku on todella iso. Se kattaisi kutakuinkin kokonaan yliopiston ilmoittaman 86 miljoonan euron säästötarpeen. Voisi olettaa, että yliopisto pystyy säästämään muustakin kuin henkilöstöstä – esimerkiksi kiinteistö- tai tietotekniikkakuluista.

Yt-ilmoitus saattaakin osin olla viesti maan hallitukselle.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on leikkaamassa reippaasti korkeakoulujen määrärahoja. Taloutta kuristaa lisäksi hallituksen päätös lakkauttaa yliopistojen saamat apteekkikorvaukset, joita Helsingin yliopisto saa nyt 29 miljoonaa euroa vuodessa. Hallitus lykkäsi budjettiriihessä apteekkikorvausten poiston vuoteen 2017, ja yliopistolla toivotaan, että päätös vielä peruuntuisi. Viimeisenä oljenkortena on perustuslaki, joka takaa tieteen ja ylimmän opetuksen vapauden.

Kävi miten tahansa, yliopisto joutuu sopeuttamaan toimintaansa, sillä rahaa on käytössä entistä vähemmän.

Hallitusohjelmassa kehotetaan korkeakouluja varmistamaan määrärahaleikkauksista huolimatta tutkimuksen ja koulutuksen laadun taso. Hallitus ohjeistaakin niitä kohdentamaan leikkaukset nimenomaan hallintoon.

Turhan byrokratian purkaminen on hyvä ja helppo säästökohde. Silti siitäkään ei voi leikata määräänsä enempää.

Jos Helsingin yliopisto vähentäisi 1 200 työntekijää hallinnosta, siellä ei olisi enää juuri lainkaan hallintohenkilöstöä. Yliopiston 8 200 työntekijästä puhtaita hallintotyöntekijöitä on 18–19 prosenttia. Kaikkiaan hallinnossa ja tukipalveluissa työskentelee 45 prosenttia työntekijöistä.

Helsingin yliopistossa on varmasti paljon tehostamisen tarvetta.

Silti jossain vaiheessa pitäisi tarkastella Suomen korkeakoulujärjestelmää myös kokonaisuutena. Suomessa on 14 yliopistoa ja 26 ammattikorkeakoulua. Tässä kokonaisuudessa on valtavasti päällekkäisyyksiä ja tehottomuutta.

Resursseja pitäisi keskittää, jotta suomalaiset korkeakoulut pärjäisivät globaalissa koulutuskilpailussa. Helsingin yliopisto on menestynyt hyvin kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Huippuyliopiston asemaa ei pidä vaarantaa liiallisilla leikkauksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat