Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistäminen on järkevää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus hyväksyi torstaina linjaukset kolmen rahapeliyhteisön eli Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Fintoton yhdistämiseksi. Uusi yhtiö aloittanee toimintansa vuoden 2017 alussa. Tarkoitus on "vahvistaa suomalaista rahapelien yksinoikeusjärjestelmää". Suomi pitää siis tiukasti kiinni rahapelimonopolistaan, vaikka trendi EU:ssa on menossa toiseen suuntaan.

Viime vuosina monessa Euroopan maassa on purettu rahapelimonopoleja ja siirrytty lisenssijärjestelmän suuntaan. Lisenssimallissa pelien tarjoajalle myönnetään rahapelilupa, jonka puitteissa se voi tarjota rahapelejä kyseisessä maassa. Taustalla on digitalisoituminen: sen takia kansainvälisten peliyhtiöiden tuotteet ovat internetissä tarjolla yli rajojen.

Suomalaisetkin saavat aivan laillisesti pelata rahapelejä ulkomaisilla sivustoilla. Ulkomaiset yhtiöt eivät kuitenkaan saa markkinoida tuotteitaan Suomessa.

Lisenssijärjestelmässä peliyhtiö joutuisi hakemaan toimiluvan Suomessa ja samalla maksamaan peliveroa. Niitä olisi tuolloin myös helpompi valvoa.

Koska Suomi pitää kiinni monopolistaan – eikä mitään linjanmuutosta ole näkyvissä – Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistäminen on järkevä hanke.

Monopoli tarkoittaa tilannetta, jossa markkinoilla on vain yksi tietyn palvelun tai tuotteen tarjoaja. Monopolia pidetään useimmiten ongelmallisena, koska kilpailun puute voi aiheuttaa epäluonnollisen korkean hintatason.

Suomen rahapelimonopoli on erikoinen, sillä toimijoita on ollut kolme. Niiden toimialueet on rajattu tarkasti: Veikkaus vastaa arvontapeleistä, RAY raha-automaateista ja kasinoista ja Fintoto ravipeleistä. Arpajaislain mukaan kolmikko ei saa kilpailla keskenään liian samanlaisilla peleillä. Jako on keinotekoinen, sillä internetissä eri pelimuodot ovat lähentyneet. Esimerkiksi virtuaalista vedonlyöntiä ei ole voitu kehittää, koska ei ole osattu määritellä, kenelle se kuuluu. Nyt pelien tuotekehittely helpottunee.

Kolme rahapeliyhteisöä jakaa avustuksia noin 1,2 miljardia euroa vuosittain. Veikkaus tukee taidetta ja liikuntaa, RAY terveyttä ja hyvinvointia. Fintoto rahoittaa hevoskasvatusta. Keskittäminen tuo kymmenien miljoonien eurojen säästöt, joten rahaa pitäisi riittää nykyistä enemmän hyviin kohteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat