Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksesta on tehty talouden palvelija

Pääkirjoitus
 
Matti Rautiainen ja Olli-Pekka Moisio

Nykyiset puheet koulun uudistamisesta eivät verso sivistyksen ideasta vaan talouden ehdoista.

Hallitus lanseerasi syyskuun alussa kärkihankkeensa, joilla uudistetaan suomalaista yhteiskuntaa. Yksi hankkeista kohdistuu osaamiseen ja koulutukseen. Hallitus pyrkii edistämään peruskoulun ja yleensäkin koulutuksen "loikkaa" uuteen tulevaisuuteen.

Peruskoulu on suomalainen menestystarina. 1960- ja 1970-luvun kiistellystä uudistuksesta tuli suomalaisen sivistyksen ydin. 2000-luvulla siitä tuli kansainvälisen menestyksen seurauksena myös keskeinen osa Suomen brändiä.

Peruskoulu oli yksi suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan saavutuksista. Se lopetti epätasa-arvoisena pidetyn rinnakkaiskoulujärjestelmän ja takasi samalla kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautumiseen.

Suomalaisen koulun muutokset ovat aina heijastelleet vallanpitäjien vahvaa tahtoa. Tsaari Aleksanteri II antoi 1850-luvulla Suomen senaatille määräyksen Suomen kouluolojen kehittämisestä. Liberalismista innostunut tsaari sai mitä halusi, aivan kuten vasemmistopoliitikot 1960-luvun Suomessa.

Historiallisissa murrosvaiheissa kouluun kohdistuva arvostelu on lisääntynyt. Nykyisessä keskustelussa yhä useampi arvostelija on halunnut kouluun kunnianhimoisempia tavoitteita. Poliitikkojen ääni on kuihtunut tässä keskustelussa olemattomiin.

Yrittäjät ja työnantajien edustajat kannattavat sen sijaan äänekkäästi koulun uudistamista. He katsovat, että koulun pitäisi tarjota oppilaille luovempaa, ongelmanratkaisukeskeisempää, isoihin kokonaisuuksiin ja uuden kehittelyyn panostavaa opetusta. Opettajat olisivat osa tätä "pöhinää" – mukana oppimassa, eivät vain opettamassa.

Kukapa tällaista koulua vastustaisi? Tarjotut uudet oppimisen muodot, kuten oppijakeskeinen opetus, eivät kuitenkaan ole kovin uusia. Filosofi Ivan Illich vaati jo 1970-luvulla koulutonta yhteiskuntaa, jossa oppijat käsittelisivät, tuottaisivat ja jakaisivat tietoa vertaisoppimisen kehissä ilman oppimista rajoittavaa koulua.

Moni koulun uudistamisen puolestapuhuja sitoutuu tiukasti talouden ehtoihin, ei sivistysideaan tai sen pohjalla oleviin filosofisiin käsityksiin ihmisestä ja maailmasta. Halutaan, että opetus heijastaa luovaa innovaatioyhteiskuntaa ja on rakenteiltaan kevyt ja kustannustehokas. Tämän ajattelun mukaan opetuksen tulee olla myös tuotteistettavissa.

Tällainen puhe sisältää ajatuksen, että koulutus on sidottava vahvemmin osaksi elinkeinoelämää ja sen muutoksia. Osaaminen on tässä ajattelussa omaisuutta, joka on tuotteistettava ja käännettävä voitoiksi. Voitto kuuluu markkinatalouden logiikan mukaan yksilölle. Kun ihminen sisäistää tällaisen tuotteistamisen, hänen toimintansa muuttuu vaihtoehdottomaksi ja pakonomaiseksi.

Yhteiskuntamme perustavanlaatuiset mekanismit ovat muuttumassa. Koulutuksesta on tullut talouden kiinteä osa, mikä näkyy puheen lisäksi yhä enemmän tekoina.

Vaikka osa koulutuksen kärkihankkeista tähtää kansansivistyksen ylläpitoon, hankkeet ovat enimmäkseen luonteeltaan tuotannollisia. Ne joko sovittavat koulutuksen ja elinkeinoelämän suoraan yhteen tai jäljittelevät tuotantoprosesseja. Demokratiaa ja sen kehittämistä ei enää edes mainita kärkihankkeissa, saati sitten poliitikkojen puheissa.

Kun talous määrää suunnan, maailma alkaa rakentua enemmän pakolle ja vaihtoehdottomuudelle kuin vaihtoehdoille ja toisin näkemiselle. Kasvatuksessa ja koulutuksessa aletaan kysyä "mitä" ja "miten" sen sijaan, että kysyttäisiin "miksi".

Tarvitsemme tietenkin toimivaa taloutta. Politiikan ja talouden lähtökohdissa on kuitenkin ero, jonka vuoksi asiat on pidetty erillään muun muassa peruskoulussa: talous on pääasiassa yksityistä ja politiikka julkista toimintaa.

Politiikan jäädessä kakkoseksi hyvinvointi, kuten koulutus, jää yhä enemmän ihmisten itsensä vastuulle. Samalla yleisen hyvän edistäminen jää ihmisten hyväntahtoisuuden varaan.

Sillä tiellä Suomesta ei tule koulutuksen kärkimaata.

Matti Rautiainen ja Olli-Pekka Moisio
Kirjoittajat työskentelevät lehtoreina Jyväskylän yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat