Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöjen on keksittävä oma vaihtoehtonsa hallituksen ehdotuksille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Palkansaajajärjestöjen yhteinen mielenosoitus keräsi sateisesta säästä huolimatta Helsingin Rautatientorin täyteen ammattiliittojen jäseniä. Poliisin arvion mukaan mielenosoittajia oli noin 30 000. Palkansaajajärjestö SAK:n arvion mukaan mielenosoittajia oli koko maassa 300 000. Viimeksi yhtä laajasti hallitusta vastaan on osoitettu mieltä Esko Ahon (kesk) pääministeriaikoina.

Nyt on sitten kerrottu, mitä mieltä palkansaajat ovat hallituksen aikeista leikata ylityökorvauksia ja muita työehtosopimuksissa tähän asti määriteltyjä ehtoja. Viikonlopun jälkeen on aika palata arkirutiineihin ja neuvottelupöytään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on moneen kertaan sanonut, että hän mielellään kuuntelee, jos työmarkkinajärjestöt pääsevät yhdessä sovintoon vaihtoehtoisista ratkaisuista. EU:n ylimääräisen huippukokouksen vuoksi hallituksen tiedonanto eduskunnalle yritysten kilpailukykyä parantavista toimista annetaan vasta kuun lopussa. Se on Sipilän antama uusi määräaika vaihtoehtoisille ehdotuksille.

Tuskin järjestöt vielä siihenkään mennessä ovat saaneet valmista aikaan. Vastaavasti mennee vielä kuukausia ennen kuin hallituksen omatkaan esitykset ovat valmiina annettavaksi eduskunnalle. Hallituksen lopulliset esitykset menevät varmasti vielä eduskunnan perustuslakivaliokunnan tarkastettaviksi.

On mahdollista, että hallituksen esityksiä valmistellaan samaan aikaan kuin työmarkkinajärjestöt neuvottelevat omasta listastaan. Se taas voi olla harkittu viesti kansainvälisille luottoluokitusyhtiöille ja Suomen velkojille: elleivät työmarkkinat kykene päättämään hintakilpailukykyä parantavista toimista, hallitus kyllä kykenee.

Palkansaajat provosoituivat järjestämään suurmielenosoituksen, koska hallitus loukkasi yhtä työmarkkinoiden pyhää arvoa: oikeutta sopia työsuhteen ehdoista itse, kollektiivina neuvotellen työnantajan kanssa. Se on ammattiyhdistysliikkeelle tärkeydessään samaa luokkaa kuin työehtosopimusten yleissitovuus tai oikeus kuulua ammattiliittoon. Pakottava lainsäädäntö työnantajan eduksi on ennennäkemätöntä.

Neuvotteluja hankaloittaa se, että hallituksella ja työnantajilla on tavoitteista eri näkemys kuin palkansaajilla. Esimerkiksi SAK:n mielestä kustannuskilpailukyky saataisiin kuntoon jo pitämällä palkankorotukset äärimaltillisina useana vuotena peräkkäin. Hallituksen – ja Elinkeinoelämän keskusliiton – mielestä se ei vielä riitä. Keskustelussa on käytetty kielikuvaa kilpailukyvyn kolmiloikasta. Tarvitaan kustannuksia pienentäviä toimia, joita siis nyt etsitään. Sen lisäksi tarvitaan monen vuoden maltilliset palkankorotukset ja vielä tuottavuuden parantamista työpaikkakohtaisin joustoin.

Palkansaajajärjestöistä STTK ja Akava ovat jo ilmoittaneet valmiutensa etsiä vaihtoehtoisia toimia kustannustason alentamiseksi hallituksen haluamalla viidellä prosentilla. SAK:n työvaliokunta käsittelee asiaa maanantaina. Palkansaajat ovat syyttäneet, että EK:n ei tarvitse tehdä mitään, koska hallitus noudattaa työnantajien asialistaa.

Hallituksen esityslista on siinä mielessä vino, että se kurittaa ankarimmin työelämässä heikoimpia: pienipalkkaisia, vuorotyötä tekeviä naisia julkisella sektorilla tai muilla palvelualoilla.

Heikennyslistallaan hallitus heitti pallon – ja paineen – palkansaajajärjestöille. Julkisuudessa haastateltujen palkansaajien puheista voi päätellä, että saavutetuista eduista oltaisiin valmiita tinkimään, mutta etuja pitää leikata tasapuolisesti.

Palkansaajajärjestöillä on suorastaan velvollisuus löytää keinot, jotka kohtelevat palkansaajia tasapuolisemmin kuin hallituksen ehdotukset. Muuten työnantajat ja hallitus voivat sanoa, että sairaanhoitaja tai kaupan myyjä menettää osan sunnuntaikorvauksistaan, koska metallimies ei suostu tinkimään lomapalkan korotuksestaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat