Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina on viileä Venäjän kosiskelulle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Venäjä joutui Ukrainan kriisin ja aggressiivisen geopolitiikkansa vuoksi lännen kanssa vastakkain, Venäjä ilmoitti suuntaavansa kohti itää, Kiinaa.

Reaktio oli hieman samankaltainen kuin Euroopan Venäjälle tarjoama vastaus. Koska yhteistyö ei suju, länsi etsii vaihtoehtoja energian tuomiselle Venäjältä.

Suunnanmuutokset eivät kuitenkaan ole helppoja.

Lännen on vaikea irrottautua riippuvuudestaan venäläisestä energiasta – öljystä ja kaasusta. Energiainfrastruktuuri on rakennettu siten, että tuonti Venäjältä kattaa suuren osan kulutuksesta. Eurostatin mukaan vuonna 2013 jo lähes neljäkymmentä prosenttia Euroopan kaasusta tuli Venäjältä.

Jos kauppa Iranin kanssa alkaa normalisoitua, Eurooppa voi vauhdittaa Nabucco-kaasuputkihankettaan. Nabucco on suunniteltu sellaiseksi, että mikään sen osa ei ole kosketuksissa Venäjän kanssa – ei reitti, rahoitus eikä kaasun tuotanto.

Nabuccon kannattavuus on laskettu pitkälti sen varaan, että putken päähän saadaan Iranin suuret kaasuvarannot. Niitä ei ole voitu hyödyntää Iranin-vastaisten kauppapakotteiden vuoksi. Tosin länsi tarvitsee energiaa kaiken aikaa ja Nabucco iranilaisine kaasuineen olisi kaukana tulevaisuudessa.

Hyvin ei suju Venäjänkään käännös itään.

Vuonna 2011 Venäjän ja Kiinan silloiset presidentit Dmitri Medvedev ja Hu Jintao julistivat, että Kiina ja Venäjä aloittavat voimakkaan taloudellisen yhteistyön. Päämääränä oli, että vuonna 2015 maiden keskinäisen kaupan arvo olisi 100 miljardia dollaria, vuonna 2020 jo kaksi kertaa enemmän.

Kaupallinen suhde oli hahmotelmien mukaan yksinkertaistaen seuraava: energiaa Venäjältä ja kulutushyödykkeitä sekä investointeja Kiinasta.

Toisin kuin erityisesti Venäjän ylimmän johdon puheista voisi päätellä, työ tavoitteen saavuttamiseksi on sujunut hitaasti. Venäjän ylin johto liputtaa näkyvästi suhdettaan Kiinaan, mutta Kiinan ylin johto vastailee muodollisemmin.

Näyttää siltä, että Venäjän lämmittämä suhde Kiinaan on hiipunut viime aikoina yksipuoliseksi lemmeksi.

Venäjän vienti Kiinaan on tämän vuoden alkupuoliskolla kutistunut selvästi. Tälle vuodelle vuonna 2011 asetettu tavoite jää selvästi vajaaksi.

Kiinan talouskasvu on hieman hiipunut, mikä näkyy energian kysynnässä ja maailmanmarkkinoiden hinnoissa. Kiina tekee käännöstään kohti vihreämpää energiaa.

Kiinalle taloussuhteet Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin ovat kuitenkin tärkeämmät kuin suhteet Venäjään.

Nykyisessä geopoliittisessa vastakkainasettelussa Kiina ei halua asemoitua länttä vastaan, eikä se pidä Venäjää vertaisenaan globaalissa valtapolitiikassa.

Kaupan rasitteita on myös Venäjän päässä. Venäjän talous on suurissa vaikeuksissa. Ruplan arvo huojuu, inflaatio laukkaa ja pakotteet purevat. Energian myynnistä kerätyt rahastot sulavat.

Uusien hankkeiden rahoitus ei enää ole Venäjällä yhtä helppoa kuin muutama vuosi sitten. Kiinaan kaasua viemään suunnitellun Siperian voima -nimisen putken rakentaminen on edennyt hitaasti. Kiinan-kysyntää tyydyttämään hahmoteltujen uusien energiantuotantoalueiden käyttöönotto Venäjällä on jäissä.

Venäjän kannalta tilanne on nurinkurinen. Suunnanmuutos itään on länsisuhteiden panttivanki. Jos Venäjän ja lännen väliset suhteet kohentuisivat, pakotteet purkautuisivat ja investoinnit pääsisivät taas virtaamaan. Kiina voisi katsoa naapuriaan lempeämmin ja taloudelliset suhteet Venäjään voisivat lämmetä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat