Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valta ja vastuu syövät populistipuolueen kannatusta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valta ja vastuu ovat myrkkyä populistisille puolueille. Suomessa perussuomalaisten kannatus on alkanut kärsiä, koska puolue on joutunut pyörtämään vaalilupauksiaan hallituksessa.

Samoin kävi Kreikan päähallituspuolueelle, vasemmistolaiselle Syrizalle. Vuosi sitten se uhosi kääntävänsä koko Euroopan suunnan pois säästöille perustuvasta talouspolitiikasta. Puolue lupasi, että kreikkalaisia kolhineita talouspäätöksiä perutaan ja etuuksia kasvatetaan.

Päästyään hallitusvastuuseen Syriza kohtasi kovan maan: avun varassa elävä ei sanele avun ehtoja. Ehtojen hyväksymisen jälkeen Syriza on revennyt, kannatus pudonnut ja hallitus hajonnut.

Kun pääministeri Alexis Tsipras kertoi, että Kreikka pitää ennenaikaiset vaalit, puolueen kannatus oli melko hyvä. Tsipras varmaan osasi kuvitella kannatuksen luisuvan mutta tuskinpa sitä, että alamäki olisi näin jyrkkä.

Vaalien alla pääoppositiopuolue, oikeiston Uusi demokratia, on kannatusmittauksissa tasoissa Syrizan kanssa. Molempien kannatus vaihtelee mittauksesta toiseen 25 ja 30 prosentin välillä. Välillä Syriza on ykkönen, välillä Uusi demokratia. Mittauksista on pääteltävissä, että vanhoihin valtajärjestelmiin, työttömyyteen ja korruptioon kyllästynyt nuoriso karkaa Syrizan takaa. Suuntana ovat osallistumattomien ja ääripuolueiden joukot.

Syriza tähdensi kampanjassaan äänestäjille, että kilpailija edustaa turmeltunutta vanhaa valtaa. Uusi demokratia vastasi muistuttamalla Syrizan näytöistä.

Kreikan vaalijärjestelmä tarjoaa 50 bonuspaikkaa vaalien voittajalle. Jos tänään vaaleissa kaksi mielipidetiedustelujen suosikkipuoluetta päätyy tiedustelujen mukaisiin osuuksiin, kumpikaan ei saa enemmistöä Kreikan parlamentissa.

Jos voittaja on Syriza, hallituksen muodostaminen on vaikeampaa kuin jos voittaja on Uusi demokratia. Syriza ei kelpuuta pääosaa muista puolueista rinnalleen, ja osa niistä ei kelpuuta Syrizaa. Uuden demokratian olisi helpompi löytää kumppaneita.

Kreikalle apua tarjonneiden kannalta tilanne on kuitenkin viime tammikuun vaaleihin verrattuna rauhallinen. Avun ehtoja vastaan taistelevien rivit ovat harvenneet eivätkä kreikkalaiset halua vaarantaa paikkaansa eurossa. Nämä asetelmat eivät vaaleissa muutu, voittipa kumpi tahansa suosikeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat