Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunta kaavoitti kuten pitikin, valtio vei silti junan

Pääkirjoitus
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

"Juna tuo rikollisuutta ja huumeita." Näin totesi Nurmijärven kunnanjohtaja Kimmo Behm vuonna 2008 Helsingin Sanomien Nyt-liitteelle. Silloin elettiin kehyskuntabuumin huippuvuosia.

Muun muassa Helsinki ja ympäristöihmiset paheksuivat pelloilla levittyviä omakotitalomattoja. Vaadittiin, että asunnot pitää rakentaa kaupunkiin tai ainakin raideyhteyden varteen.

Nurmijärveä junayhteys ei kiinnostanut.

Siuntiossa Länsi-Uudellamaalla rata on sen sijaan ollut jo yli sadan vuoden ajan – tiettävästi ilman suurempia huumeongelmia. Kunta on ohjannut kaikkien taiteen sääntöjen mukaan kasvua asemaa ympäröivään keskustaajamaan.

Uusia taloja on noussut, ja muuttokuormia on ajettu paikalle. Uudet asukkaat ovat aloittaneet juurtumisen. Moni kulkee Y-lähijunalla Helsingin suuntaan töihin. Matkan aikana pystyy kätevästi hoitamaan monia työtehtäviä.

Kehyskunnan idylli järkkyi tiistaina, kun Anne Bernerin (kesk) johtama liikenne- ja viestintäministeriö ja VR ilmoittivat lopettavansa Y-junan keväällä. Reitti on ministeriön VR:ltä ostama palvelu.

Lakkautus tarkoittaa kaiken junaliikenteen loppumista Siuntiosta ja naapuripitäjä Inkoosta. Säästöjen seurauksena ilman yhteyksiä jää myös lukuisia muita asemia ympäri maata. Niistä selvästi vilkkain on noin kolmensadan päivittäisen matkan Siuntio.

Kohta Siuntiossa on aika monta perhettä, joiden arkea valtio mutkistaa pahasti. Autolla toki pääsee, mutta ratin takana istumista ei voi millään sanoa tehokkaaksi työajaksi.

Länsiuusmaalaisten pendelöinti junalla on siis valtion mielestä liian kallista: se valittiin kohteeksi, kun joukkoliikenteen tuista piti säästää 15 miljoonaa euroa.

Voisi kuvitella, että maksaja ryhtyisi etsimään halvempaa liikennöitsijää. Sellaista ei kuitenkaan ole, koska junaliikenteen voi toistaiseksi ostaa vain VR:ltä.

Ministeriön ykköstoive on Ylen mukaan, että bussiyhtiöt ryhtyvät tarjoamaan vuoroja jumiin jääneille inkoolaisille – ilman julkista tukea.

Bussiyhtiöiden heräämistä odotellessa esimerkillisesti raiteiden viereen asettuneet siuntiolaiset saavat ihailla ohikiitäviä junia.

Kalle Silfverberg kalle.silfverberg@hs.fi
Twitter: KSilfverberg
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen
esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat