Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakija osaa myös tehdä töitä

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Yllättävän vähän on Hans-Erik Lindqvistin puhelin viime viikkoina soinut. Olisi luullut kollegoiden kyselevän, kuinka hänen johtamassaan Närpiön kaupungissa on onnistuttu kääntämään talous nousuun. Kasvua on tehty ensiksi pakolaisten, sen jälkeen työperäisen maahanmuuton voimin. Samankaltainen tilanne on myös useissa muissa ruotsinkielisen Pohjanmaan kunnissa.

Toistaiseksi kaupunginjohtaja Lindqvistin kokemuksista ovat kiinnostuneet vain tiedotusvälineet, ja se on harmi.

Valtavan ihmisjoukon vaeltaessa etelästä kohti pohjoista olemme pääosin keskittyneet puhumaan ongelmista. Niitä ei pidä vähätellä, koska muun muassa sekä ihmisten että avun koordinointi oikeisiin paikkoihin on ratkaistava nopeasti. Viimeksi perjantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi Suomen taloustilanteen olevan pienempi ongelma kuin yhä paisuvan pakolaismäärän.

Oikeastaan vain eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander pohti blogissaan (Ilmarinen, 8.9.) niitä talouskasvun mahdollisuuksia, joita kiihtyvä maahanmuutto voisi meille tuoda.

Kianderin arvion mukaan on mahdollista, että tällä tahdilla turvapaikanhakijat kasvattavat Suomen väestöä noin 100 000 henkeä ennustetta suuremmaksi vielä tämän vuosikymmenen aikana. Tämä nousu voisi muuttaa Suomen ikärakennetta, ja Kianderin laskujen mukaan jopa puolittaa kestävyysvajeen.

Työikäisten määrä ei vähentyisikään vaan voisi jopa kasvaa varsinkin nuorten maahanmuuttajien avulla. Mutta taloutta he kasvattaisivat vain jos he työllistyvät.

Se ei olekaan helppo juttu.

Kun ajetaan Närpiöstä reilut 140 kilometriä koilliseen, ollaan edelleen Pohjanmaalla, Kauhavalla. Sielläkin olisi työvoimapulaa. Vielä vuosi sitten kaupungin johto toivoi, että uusien investointien myötä Kauhavalle saataisiin työvoimaa niin kotimaasta kuin ulkomailta.

Tällä viikolla Kauhavan kaupunginhallitus otti myönteisen kannan siihen, että entisen lentosotakoulun alueelle avataan lähiaikoina vastaanottokeskus johon aluksi olisi tulossa 300 turvapaikanhakijaa.

He eivät kuitenkaan ole sellaisia ihmisiä joita toivottiin. Sen sijaan vastaanottokeskuksen tuloon on suhtauduttu Kauhavalla paljolti pelolla rikollisuuden lisääntymisestä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki A. Hakala ratkaisi myönteisen päätöksen omalla äänellään, ja toivoo nyt kovilla kierroksilla käyviltä kauhavalaisilta malttia.

"Mun mielestä pitäisi kantaa vastuunsa tällaisten ihmisten jotka lietsoo niitä pelkoja, ettei yllyttäis porukkaa tekemään mitään typeryyksiä. Yleensähän käy niin, että jotkut yllyttää ja hölmöimmät alkaa riehumaan", sanoo Hakala (HS.fi 18.9.).

Ehkä Närpiöstä saisi tilanteeseen neuvoja. Kun ensimmäiset pakolaiset saapuivat yli 25 vuotta sitten Vietnamista ja pian Bosniasta, tarvittiin Närpiössäkin ahkeraa valistamista.

Kaupunginjohtaja Lindqvist kehuu paikallisen Punaisen Ristin työtä. Pakolaisten vastaanottamisesta kerrottiin paljon etukäteen ja muokattiin mielipiteitä.

Oli vapaaehtoisia ja ystäväperheitä, jotka auttoivat alkuun. Ilman kulttuurierojen aiheuttamia ongelmia ei selvitty, mutta lopulta auttamisen halu voitti. Asuntoja ja kielikoulutusta tarvittiin tietysti, mutta yhtä tärkeitä olivat kyläläisten ja tulijoiden yhteiset harrastukset ja yhdistystoiminta.

Maahanmuutto Närpiössä jatkuu. Työpaikkoja on edelleen enemmän kuin tekijöitä, joten lisää väkeä tarvitaan.

Viime vuonna tuli 20 sudanilaista, ja lisäksi SPR sijoittaa lähiaikoina lisää turvapaikanhakijoita Närpiöön. Sitä ei kaupungissa kauhistella. Sen sijaan kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvistillä on viesti Suomen kunnille joissa turvapaikanhakijoiden kanssa kipuillaan.

"Ihmiset ovat perimmiltään samanlaisia taustastaan riippumatta. He haluavat toimentulon, asunnon ja lapsilleen hyvän koulutuksen. Ihminen haluaa tulla hyväksytyksi yksilönä eikä osana tiettyä ryhmää."

Ehkä siis olisi kohtuullista, että ensiksi tutustuu vieraaseen, ja on vasta sen jälkeen hänestä jotain mieltä.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Twitter: PaiviAnttikoski
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Korjaus 20.9. kello 10.48: Närpiö on kaupunki, ei kunta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat