Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin puolustusuudistus avaa hyökkäyssodasta jääneitä arpia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Japanilaiset saivat keskiviikkona ja torstaina nähdä suorassa televisiolähetyksessä, miten parlamentin ylähuoneessa tummapukuiset senaattorit roikkuivat toistensa solmioissa ja pusersivat toisiaan naamasta. Se ei ole parlamentissa tavanomaista mutta ei tullut japanilaisille enää aivan yllätyksenäkään.

Tunteet ovat kesästä lähtien kuumentuneet myös kadulla, kun pääministeri Shinzo Aben hallitus on ryhtynyt höllentämään asevoimien toiminnalle asetettuja rajoituksia.

Ensisilmäyksellä hanke ei ole kovin dramaattinen. Muiden maiden kannalta Japanin mahdollisuus osallistua kansainväliseen sotilaalliseen yhteistyöhön saattaisi olla myönteistä.

Japanilla voisi olla merkittävä rooli kansainvälisessä kriisinhallinnassa ja rauhanturvaamisessa. Asevoimien voimavarat ovat huomattavat. Aktiivisessa palveluksessa on lähes neljännesmiljoona ihmistä. Kalustoon kuuluu muun muassa 18 sukellusvenettä, 47 suurta pinta-alusta ja kymmenittäin ilmavoimien hävittäjiä.

Parlamenttikäsittelyn loppusuoralla olevassa uudessa lainsäädännössä kansainväliselle toiminnalle ja osallistumiselle kollektiiviseen puolustukseen asetetaan edelleen tiukat rajat. Hallitus on myös luopunut ajatuksesta, että se voisi muuttaa toisen maailmansodan jälkeistä Japanin perustuslakia, joka rajaa puolustusvoimien toiminnan vain Japanin itsepuolustukseen. Sen korostamiseksi asevoimia kutsutaan itsepuolustusvoimiksi, eikä nimeä olla muuttumassa.

Reaktiot muutoshankkeisiin ovat kuitenkin voimakkaita. Syitä on useita.

Itä-Aasiassa Japanin hyökkäyssota naapureitaan vastaan toisen maailmansodan aikana on edelleen osa politiikan arkea. Se näkyy erityisesti Kiinan varoituksina, joiden mukaan Japani on kasvattamassa epävakautta ympärillään. Osa muista alueen maista pitää Japanin profiilin nostoa kuitenkin pienempänä pahana kuin Kiinan voiman kasvua.

Japanissa militarismin vastaisuus on olennainen osa toisen maailmansodan jälkeistä politiikkaa, samaan tapaan kuin Saksassa. Molemmissa maissa on mukana annos Yhdysvaltain-vastaisuutta ja pelkoa joutumisesta vedetyksi mukaan Yhdysvaltain konflikteihin.

Lisäksi Abea pidetään kansallismielisenä poliitikkona. Se lisää epäluuloja asevoiman korostamista kohtaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat