Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etupiirit tulevat kalliiksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän pyrkimys ylläpitää etupiirejään ja maalle lojaaleja alueita ei ole halpaa.

Amerikkalainen yksityinen tutkimusyhtiö Stratfor (Strategic Forecasting) on kerännyt tietoja summista, joita Venäjä käyttää "puolivaltioiden" ylläpitämiseen: eläkkeisiin, palkkoihin ja muun muassa hintojen tukemiseen.

Tällaisia valtiota muistuttavia alueita ovat Etelä-Ossetia, Abhasia, Transnistria ja nyt Luhansk sekä Donetsk. Hieman samassa roolissa – Venäjän läsnäolosta naapurimaita muistuttamassa – on myös Venäjään liitetty Krimin niemimaa. Vuoristo-Karabahin konfliktin hallinta kuluttaa sekin Venäjän varoja.

Stratfor laskee, että Abhasiaan on mennyt vuosittain 300 miljoonaa dollaria ja Etelä-Ossetiaan sekä Transnistriaan 100 miljoonaa dollaria.

Krimin ylläpitämiseen on tämän vuoden budjetista kiinnitetty yli 2,4 miljardia dollaria. Itä-Ukrainassa Venäjän läsnäolo maksaa noin 2 miljardia. Tässä noin viiden miljardin dollarin vuosipotissa ei ole mukana sotilaskuluja.

Venäjän liittovaltion budjetin mittakaavassa lukemat eivät ole kovin suuria. Tällaiset etupiirit eivät kuitenkaan ole nyt eivätkä tulevaisuudessa aitoja talouksia. Piikki jää auki. Stratfor muistuttaa, että Syyrian hallinnon tukeminenkin alkaa tuottaa lisää kuluja Moskovalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat