Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden ajan vanhus ei asu laitoksessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tänä vuonna ennätysmäärä suomalaisia viettää 70-vuotispäiviään. Ensimmäinen suurten ikäluokkien aalto koettiin loppuvuodesta 1945, kun heti sodan päättymisen jälkeen alkunsa saaneet vauvat alkoivat tulla maailmaan.

Tuolloin lapsia syntyi 400 vauvan päivätahtia, kun nyt keskiarvo Suomessa on 150 lasta päivässä. Syntyvyys oli koko 1940-luvun loppuvuosien suurta ja pysyi sellaisena koko 1950-luvun.

Varhaiset kuolemat ja 1970-luvun maastamuutto ovat verottaneet suurten ikäluokkien rivejä, mutta vielä eläkeläisinäkin heitä on paljon. Ja aivan samalla tavoin kuin he muokkasivat suomalaista koulua, nuorisokulttuuria, työelämää ja koko hyvinvointivaltiota, he muokkaavat nyt käsitystä eläkevuosista.

Professori Antti Karisto arvioi Helsingin Sanomissa (15. 9.), että suuret ikäluokat tuovat kenties tullessaan uudenlaisen eläkeläiselämän. Samassa yhteydessä haastatellut suurten ikäluokkien edustajat todistivat samaa: tämän päivän eläkevuodet ovat aktiivista aikaa, jolloin tehdään osa-aikaisesti töitä, kokeillaan uusia harrastuksia, matkustetaan ja autetaan omia lapsia lastenhoidossa.

Tosin eläkeläiset eivät ole sen enempää yhtenäinen joukko kuin muutkaan ikäryhmät. Maanantaina ilmestynyt Eläketurvakeskuksen tutkimus kertoo, että eläkeläisten tulot ovat kasvaneet. Kulutuksella ja tuloilla mitattuna he ovat keskimäärin paremmin toimeentulevia kuin koskaan aiemmin. Samaan aikaan eläkeikäisten välinen eriarvoisuus on kasvanut enemmän kuin työikäisten.

Parinkymmenen vuoden päästä vietetään ennätyksellisen monia 90-vuotispäiviä.

Iäkkäimpien eli yli 85-vuotiaiden määrä on silloin 2,6-kertainen nykyiseen verrattuna: heitä ennustetaan olevan noin 360 000 vuoteen 2040 mennessä.

Nykyisin yli 85-vuotiaista 20 prosenttia on pitkäaikaishoidossa joko vanhainkodissa, terveyskeskuksissa, sairaaloissa tai tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Loput asuvat kotonaan, mutta heistäkin säännöllistä kotihoitoa saa joka viides.

Jos olettaa vanhustenhoidon jatkuvan nykyisen kaltaisena, olemassa olevat laitospaikat eivät riitä tuleviin tarpeisiin. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemän tuoreen ennusteen mukaan laitospaikkojen tarve kasvaa 1,4-kertaiseksi vuodesta 2015 vuoteen 2040. Kuntakohtaiset erot ovat suuria. Vaikeimmassa asemassa ovat pienet kunnat, joissa ikääntyneitä on enemmän suhteessa työikäisiin.

Ihmisten terveys paranee koko ajan. Samalla hoivan tarve lykkääntyy myöhemmille elinvuosille. Se ei silti häviä minnekään. Yli 85-vuotiaana toimintakyky alkaa vääjäämättä heikentyä, ja myös muistisairaudet alkavat eliniän pidetessä yleistyä.

Ilman hoitokulttuurin uudistamista sosiaali- ja terveydenhuollon menoista yhä suurempi osa uhkaa mennä vanhusten laitospaikkojen rakentamiseen.

Aalto-yliopiston tutkijat Petra Kinnula, Teemu Malmi ja Erkki Vauramo eivät ole yhtä pessimistisiä kuin Etla. He kirjoittivat äskettäin (HS 13. 9.), että Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä kotipalveluita ja kuntoutusta kehittämällä on päästy tilanteeseen, jossa 94 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu kotona. Etelä-Karjalassa on myös päästy eroon suomalaisen vanhustenhoidon omituisuudesta, terveyskeskusten pitkäaikaisista vuodeosastoista.

Samat tutkijat suosittelivat aiemmassa tutkimuksessaan, että taajamien keskustoihin rakennettaisiin palvelukortteleita, joissa vanhukset asuisivat normaaleissa asunnoissa, eivät laitosmaisissa palveluasunnoissa. Korttelissa voisi olla sekä julkisia että yrittäjien tuottamia palveluita, joita voisi ostaa itse tai käyttää niihin kunnan palveluseteliä.

Tällaisia ideoita tarvitaan. Suuret ikäluokat ovat jälleen avainasemassa, tällä kertaa muuttamassa suomalaista käsitystä vanhustenhoidosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat