Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turha arvovaltakiista pilaa asialliset neuvottelut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Palkansaajajärjestö SAK aikoo esittää työvoimakustannusten alentamiseksi laajempaa pakettia kuin mitä maan hallitus esitti. Tarkemmin järjestö kertoo tavoitteistaan torstaina.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) vaatimukselle viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentamiseksi järjestö ei edelleenkään lämpene.

Hallitus aikoo puuttua työehtoihin niin sanotulla pakkolailla. Sillä tarkoitetaan sellaista lakia, josta ei voi liittojen välisin sopimuksin poiketa. Yrityskohtaisesti voi toki toisinkin sopia.

Tilanne vaikuttaa täydelliseltä umpisolmulta. Ei ole oletettavaa, että hallitus peräytyisi suunnitelmistaan SAK:n liittojen vaatimuksesta. STTK ja Akava ovat ilmaisseet valmiutensa neuvotella hallituksen kanssa pääministeri Juha Sipilän (kesk) asettaman tavoitteen pohjalta.

Yksikkötyökustannusten alentaminen olisi vain osa kokonaispakettia. Hallitus – ja työnantajien EK – haluavat lisätä hintakilpailukykyä myös monen vuoden äärimaltillisissa palkkaratkaisuilla sekä lisätä tuottavuutta työpaikoilla esimerkiksi työaikasäännöksiä väljentämällä.

Ikävästi näyttää siltä, että itse asiasta ei päästä neuvottelemaan, kun yhteiskunnan eri toimijat käyvät kukkotappelua siitä, kenen ehdoilla neuvotellaan.

Palkansaajajärjestöillä olisi vielä paljon voitettavanaan, vaikka neuvottelujen lähtökohdaksi otettaisiinkin Sipilän viiden prosentin tavoite.

Järjestöt voisivat itse valita keinot, jotka kohtelisivat eri työntekijäryhmiä mahdollisimman tasapuolisesti. Hallituksen vaihtoehdossa kärsivät erityisesti vuoro- ja sunnuntaityötä tekevät. Esimerkiksi leikkaus lomapalkan korotukseen eli niin sanottuun lomarahaan kohtelisi kaikkia tasapuolisesti.

Järjestöillä on myös hallitusta paremmat mahdollisuudet koota monesta eri osasta riittävän suuruinen paketti. Silloin yksikään saavutettu etu ei heikkenisi dramaattisesti.

Aloite on nyt palkansaajajärjestöillä. Etenkin SAK on vastustanut hallituksen pakettia, koska se kurjistaisi palkansaajien asemaa noin vuoden päästä. Vastapainoksi luvattu hyöty, työllisyyden paraneminen olisi luvassa "sitten ehkä joskus mahdollisesti".

Vaan eipä sen kouraantuntuvampi ollut palkansaajienkaan ensimmäinen yhteinen ehdotus hallitukselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat