Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tsipras ajaa Platonin suosittelemia uudistuksia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehti toteaa Syriza-puoluetta johtavan Alexis Tsiprasin uudistaneen pääministerinpestinsä Kreikan vaaleissa.

"Erikoiseksi vaalituloksen tekee se, että Tsipras voitti vaalit nyt lähes yhtä ylivoimaisesti kuin tammikuussa, vaikka Syrizan kriittinen vasen siipi erosi puolueesta ja Tsiprasin harjoittama politiikka on ollut poukkoilevaa. Kreikkalaiset myös tietävät, että Tsipras joutuu nyt nopeaan tahtiin panemaan toimeen velkojien vaatimia verojen korotuksia, leikkauksia ja talousuudistuksia, koska ensimmäiset velkojien tarkastukset ovat edessä jo tänä syksynä."

"Vaalitulos kertonee siitä, että kreikkalaiset ovat kyllästyneitä talouspoliittiseen kaaokseen ja kaipaavat vakautta sekä sitä, että maa pysyy eurossa."

"Syriza edustaa äänestäjille yhä liberaalia ja uudistusmielistä vaihtoehtoa vanhojen korruptoituneiden ja konservatiivisten puolueiden sijaan. Mutta kreikkalaisen hallinnon ja rakenteiden uudistaminen on vaikeaa. Tsipras yrittää ajaa Kreikan hallinnossa samoja toimia, joita jo antiikin filosofi Platon suositteli 390 vuotta ennen ajanlaskun alkua eli rakenteellisen korruption kitkemistä."

"Mikäli Kreikka pysyy vaadituissa uudistuksissa, voivat velkojat harkita laina-aikojen pidentämistä ja osittain korkojen alentamista, mutta suoranaisia lainan leikkauksia tuskin nähdään."

Kaleva varoittaa, että opetus- ja koulutusalan leikkaukset vaarantavat talouden kasvun edellytykset.

"Vaikka 1990-luvun laman aikana julkisia menoja oli pakko karsia kovalla kädellä, koulutukseen ja tutkimukseen uskallettiin satsata. Se kannatti."

"1990-luvun kokemukset näyttävät unohtuneen tyystin pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitukselta siitä huolimatta, että kaikki puolueet, myös nykyiset hallituspuolueet, lupasivat ennen vaaleja olla kajoamatta juuri koulutukseen."

"Koulutuksen ja tutkimuksen leikkaaminen on paniikkiratkaisu, joka johtaa vain syvemmälle suohon, ei vielä huomenna, mutta ensi vuosikymmenellä kylläkin."

Ilkka kirjoittaa opetuksen digitalisointia ajavan kärkihankkeen saaneen kylmää vettä niskaansa, kun OECD:n tutkimus totesi, että tietokoneista on kouluissa enemmän haittaa kuin hyötyä.

"Koulujen digitalisoinnissa on paljon pelissä. Jos projekti hoidetaan kunnolla ja tasapuolisesti, digitalisaatio voi kääntyä oppimiserojen kärjistäjästä niitä tasaavaksi tekijäksi."

"Kaikkeen tähän tarvitaan – kuten tähänkin saakka – ennen kaikkea opettajien ja oppilaiden toimivaa vuorovaikutusta, joka ei ole koneilla korvattavissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat