Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisvastuu on jaettava tasaisemmin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Torniossa on määrä avata tänään järjestelykeskus, jonne ohjataan kaikki Ruotsin suunnasta rajalle tulevat, Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat. Tarkoituksena on, että turvapaikkaa pyytävät eivät jatkaisi matkaansa muualle Suomeen ennen kuin he ovat keskuksessa rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi.

Järjestelykeskuksesta hakijat voidaan ohjata eteenpäin Suomen vastaanottokeskuksiin. Samalla Suomen viranomaiset pystyisivät käännyttämään takaisin ainakin osan hakijoista, joilla ei ole perusteita turvapaikkaan.

Maailman kriisialueilta, etenkin Syyriasta ja Irakista, tulevien pakolaisten määrä on Pohjois-Suomessa kasvanut kasvamistaan jo siinä määrin, että sisäministeri Petteri Orpo (kok) väläytti maanantaina Verkkouutisten haastattelussa "rajan sulkemista" eli käytännössä rajatarkastusten käyttöönottoa Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla.

Kumpikin maa kuuluu vapaan liikkuvuuden takaavaan Schengen-alueeseen, jossa sisärajoilla on mahdollista alkaa taas tilapäisesti tarkastaa tulijoita, mikäli yleinen järjestys ja turvallisuus ovat uhattuina. Teknisesti nämä kriteerit ehkä täyttyisivät Torniossa, mutta päätös olisi hätiköity ennen kuin on kunnolla nähty, miten järjestelykeskus alkaa toimia.

Orpo toivoo samassa haastattelussa yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa, jos eurooppalainen päätöksenteko venyy. Rajan sulkeminen tuskin edistäisi yhteistyötä ainakaan Ruotsin kanssa.

Saksa otti jo vähän yli viikko sitten tarkastukset käyttöön Itävallan-vastaisella rajallaan. Itävalta ja Slovakia seurasivat esimerkkiä, Puola ja Hollanti harkitsevat samaa. Unkarissa rakennettiin piikkilanka-aita Serbian vastaiselle rajalle, minkä jälkeen pakolaiset kääntyivät Serbiasta Kroatiaan, joka puolestaan alkoi siirtää heitä busseilla Unkarin-vastaiselle rajalleen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on todennut rajojen sulkemisten ja rajatarkastusten kertovan siitä, että EU:n ulkorajojen valvonta on pettänyt.

Pakolaisten käännyttämiseen keskittyneet toimet ovat levinneet maasta toiseen samalla kun päätöksenteko EU:n jäsenmaiden kesken etenee kovin hitaasti. Se kuitenkin etenee, ja yhteinen päätöksenteko olisi parempi tie kuin maiden keskinäiset nokitukset ja äkkiliikkeet. Suurimpia kärsijöitä ovat apua tarvitsevat, pitkään liikkeellä olleet pakolaiset.

Ratkaisua yritetään ensin tänään tiistaina EU:n sisäministereiden kokouksessa ja sen jälkeen keskiviikkona valtionpäämiesten huippukokouksessa. Sisäministerien on tarkoitus päättää 120 000 turvapaikanhakijan siirtämisestä Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin. Suomelle se tarkoittaa noin 2 400 ihmisen osuutta kahden vuoden aikana.

Kiintiöjärjestelmän merkitys on siinä, että se pakottaisi vastaanottajiksi nekin EU-maat, jotka nyt haluaisivat ennemmin eristää itsensä tämän humanitaarisen kriisin ulkopuolelle ja katsoa toisaalle. Tämä voisi rauhoittaa hallitsematonta liikkumista Euroopan sisällä, vaikka tuskin kokonaan sitä poistaisikaan.

Suomi kannattaa turvapaikanhakijoiden jakoa vapaaehtoisuuden pohjalta. Päätös taakanjaosta tehdään kokouksessa tarvittaessa määräenemmistöpäätöksellä, ellei viime hetken kompromissia saada syntymään.

Turvapaikanhakijoiden jakaminen EU-maiden kesken vaatii tuekseen EU:n yhteiset käsittelykeskukset eli niin sanotut hotspotit, jotka on tarkoitus avata pakolaisten pääreiteille Eurooppaan eli Italiaan ja Kreikkaan. Maat tarvitsevat lisää EU-maiden taloudellista tukea tilanteen hoitamiseen.

Jos EU ei pysty sopimaan yhteisestä linjasta, maat tekevät ratkaisuja yhä enemmän omin päin. Jo nyt on nähty, että EU-linjasta lipsumisen seuraukset eivät ole hyvät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat