Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen juna Nurmekseen

Pääkirjoitus
 
Minttu Mikkonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Lauantai-liitteen toimitussihteeri.

Sadat vanhat rautatieasemat ympäri maan ovat viime vuosina saaneet uuden elämän koteina, kesämökkeinä, kirpputoreina ja ravintoloina. Silti asema, jolla juna ei enää koskaan pysähdy, on aina surullinen näky.

Hylättyjä asemia on ensi maaliskuussa 28 enemmän. Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti, ettei se enää osta VR:n liikennettä useilla rataosuuksilla. Erityisen kovaa lakkautusuutinen iski Pohjois-Karjalaan. Koko maakuntaan jää kolme henkilöliikenneasemaa, kun nyt niitä on 14. Yliopistokaupunki Joensuusta pääsee vastedes junalla enää vain etelään. Yhteydet pohjoiseen Lieksaan ja Nurmekseen ja Pieksämäen kautta länteen katkeavat.

VR:n monopoliasema koostuu nykyisin neljänlaisesta henkilöliikenteestä: ministeriön ostoliikenteestä, HSL:n ostoliikenteestä, VR:n velvoiteliikenteestä ja VR:n omalla riskillään ajamasta liikenteestä.

Markkinaehtoisesti ajetuilla rataosuuksilla VR:n monopoli on itse asiassa jo murtunut. Bussiliikenteen vapauttaminen synnytti Onnibusin, joka haastaa suurten kaupunkien välillä vahvasti VR:n.

Matkustajalle tämä näkyy siten, että VR laskee lippujen hintoja kilpailluimmilla reiteillä. Sinne, missä kilpailua ei ole, ei näköjään jää edes ostoliikennettä. Kukaan tuskin kuvittelee, että yksityinen junayhtiö alkaisi ajaa Nurmeksen ja Joensuun väliä. Bussiyhtiöistäkään ei ole tunkua.

"Isojen kaupunkien välisen hintahulabaloon maksajia ovat tosiasiassa maaseudun huonompien reittien matkustajat", totesi bussiyhtiöiden kilpailusta Väinö Paunun toimitusjohtaja Martti Paunu (HS 21. 9.).

Joensuun kaupunginhallitus käsittelee tänään tiistaina lausuntoa, jonka luonnoksessa lakkautukset tyrmätään ja vaaditaan, ettei valtio tukisi lainkaan markkinalähtöisiä suurten kaupunkien välisiä ja kaupunkiseutujen sisäisiä yhteyksiä. "Tuki on kohdennettava sinne, missä sitä eniten tarvitaan."

On tietysti selvä poliittinen valinta, jos syrjäseuduilla ei enää haluta pitää yllä verovaroin tuettua joukkoliikennettä.

Viime vaalikaudella oppositiopuolue keskusta juhli, kun juuri kehäradan saanut pääkaupunkiseutu jätettiin ilman jätti-investointia Pisararataan. Pilkka osui omaan nilkkaan, sillä nyt keskustalainen liikenneministeri heikentää keskustalaisten maakuntien junaliikennettä.

Ratojen varsille hylätyt asemat kertovat maasta, jonka syrjäseudut tyhjenevät palveluista nopeammin kuin ihmisistä. Ja maasta, jossa kaikista juhla- ja ilmastonmuutospuheista huolimatta valtakunnallisen raideliikenteen annetaan rapautua.

Minttu Mikkonen minttu.mikkonen@hs.fi
Kirjoittaja on Lauantai-liitteen toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat