Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siuntion ja Inkoon kannalta Y-junan lopetus on kohtuuton

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Matti Vanhanen (kesk) esitteli pääministerinä vuonna 2008 visionsa "hajakeskitetystä puutarhakaupungista". Visiossa pääkaupunkiseudulle rakennettaisiin pienten taajamien verkosto, jossa ihmiset asuvat omakotitaloissa. Työpaikat ja palvelut olisivat kodin lähellä, joten pendelöinti vähenisi. Kaikki tarvittava olisi kävelymatkan tai lyhyen automatkan etäisyydellä.

Länsi-Uudenmaan Siuntiota ollaan nyt pakottamassa Vanhasen visioihin. Viime viikolla Anne Bernerin (kesk) johtama liikenne- ja viestintäministeriö ja VR ilmoittivat, että Y-junan liikennöinti Helsingin ja Karjaan välillä loppuu keväällä. Samalla kaikki junaliikenne Siuntiosta ja Inkoosta loppuu.

Y-junan lakkauttaminen on osa hallituksen joukkoliikenteeseen kohdistuvia leikkauksia. Liikenne- ja viestintäministeriö on tähän asti ostanut VR:ltä liikennettä Helsinki–Karjaa-välille.

Noin 6 000 asukkaan Siuntio on puutarhakaupunki siinä mielessä, että yli 90 prosenttia kuntalaisista asuu omakoti- tai rivitalossa. Puutarhakaupunkivisiota hämärtää kuitenkin se, että Siuntio ei ole työpaikkojen suhteen lähellekään omavarainen. Vain neljännes Siuntion työllisistä työskentelee oman kunnan alueella. Yli puolet työllisistä käy töissä idässä: joko Kirkkonummella tai pääkaupunkiseudulla. Junayhteyden katkettua kunta jää pahaan joukkoliikennemottiin.

Helsingistä Karjaalle kulkeva Y-juna on ollut tärkeä koko läntiselle Uudellemaalle. Siuntiolle se on ollut erityisen tärkeä. Vaikka vuoroja on ollut arkisin vain kuusi, yhteys on ollut nopea.

Siuntion kunta on viime vuosina määrätietoisesti kehittänyt juna-aseman ympäristöä hankkimalla ja kaavoittamalla sieltä maa-alueita. Kunnassa on haaveiltu, että pitkällä aikavälillä alueella voisi olla jopa 10 000 asukkaan taajama. Junayhteyden katkettua tämä kunnan uusi keskusta on väärässä paikassa.

Hallitus tuskin peruu joukkoliikenteeseen kaavailtuja 15 miljoonan leikkauksia. Ministeriön pitäisi kuitenkin käydä niiden kohdentaminen kertaalleen vielä läpi VR:n kanssa, sillä Siuntion ja Inkoon kannalta tilanne on kohtuuton.

Vaihtoehtoina voisi olla S- tai U-junien jatkaminen Kirkkonummelta Siuntioon. Tai se, että osa Helsingin ja Turun välisistä kaukojunista pysähtyisi Siuntiossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat