Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valhe, emävalhe, laboratorio-olot – oletus autotehtaiden keplottelusta on ollut pitkään vahva

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ympäristösäädösten kiristyminen on ajanut autojen valmistajat ahtaalle. Autotehtaiden tulisi toteuttaa kuluttajien ja lainsäätäjien toiveita yhtä aikaa: autojen tulisi olla tehokkaita ja kiihtyviä, ja niiden tulisi myös kuluttaa ja saastuttaa vähemmän.

Euroopassa myydyistä autoista iso osa käyttää polttoaineenaan dieseliä. Dieselmoottoreiden hyötysuhde on ollut parempi, ja ne tuottavat vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Niinpä dieselautot ovat olleet ympäristösäädöksiä tekevien mielestä suositeltavampia kuin bensiinikäyttöiset autot. Dieselpolttoaineen verotus on monessa maassa säädetty siten, että tuote on bensiiniä halvempi. Halvan bensiinin Yhdysvalloissa dieselautojen osuus on pienempi.

Vertailu kahden konetyypin kesken ei pääty dieselmoottorin selkävoittoon. Diesel tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä mutta enemmän typenoksideja, ja diesel tuotti aiemmin myös enemmän hiukkaspäästöjä. Takavuosina tämä typpi- ja hiukkasmyrsky näkyi ja haisi eurooppalaisissa kaupungeissa.

Vertailun asetelmat ovat ajan oloon muuttuneet. Bensiiniautot ovat nopeasti kehittyneet entistä vähäpäästöisemmiksi ja polttoainepiheiksi. Moottorikoot ovat pienentyneet, nelisylinterisiä korvataan kolmisylinterisillä, ja hyötysuhdetta parannetaan turboahtimilla. Moderni litran bensiinikone tuottaa saman tehon kuin kymmenen vuotta vanha kahden litran moottori.

Dieselitkin ovat kehittyneet, mutta hitaammin. Vika ei ole kokonaan valmistajissa. Dieselin valinneiden kuluttajien mieltymykset ovat poikenneet bensiinikoneiden ostajien mieltymyksistä. Dieselautoja on hankittu runsaaseen käyttöön, ja ostajat ovat halunneet edelleen suurikokoisia koneita. Hiukkaspäästöt ovat jo kurissa, mutta typpipäästöt ovat suuremmat kuin bensiiniversiossa.

Ympäristöviranomaistenkin katse on kääntynyt typpeen, joka halutaan nyt kuriin.

Autojen valmistajat ovat joutuneet kuluttajan ja ympäristönormien puristukseen. Volkswagen päätti livetä paineesta huijaamalla. Yhdysvaltain ympäristöviraston EPA:n ilmoittama ja yksityisen tutkijaryhmän havaitsema huijaus oli törkeä.

Yhtiö on myynyt Yhdysvalloissa vuodesta 2009 lähtien "puhtaita dieselautoja", joiden puhtaus on järjestettyä: niiden tietokoneohjelmat tunnistavat, milloin päästöjä mitataan, ja säätävät vain mittauksen ajaksi moottorin päästöt vähäisiksi.

Luultavasti näin tehtiin, koska näitä autoja ei saatu pysyvästi pienipäästöisiksi tavalla, jonka kuluttajat hyväksyisivät. Vähäpäästöisinä autot olisivat ehkä tehottomampia tai ne eivät kestäisi yhtä pitkään.

Volkswagenia uhkaavat Yhdysvalloissa niin suuret sakot, että ne voivat viedä koko konsernin taloudellisiin vaikeuksiin. Uhka näkyi heti Volkswagenin pörssikurssissa.

Skandaali saattaa pudottaa ihmisiä pois yhtiön ylimmiltä johtopaikoilta. Tämä ei ollut autoinsinöörien häthätää keksimä kiertotie, vaan se liittyy Volkswagenin kovaan yritykseen valloittaa Yhdysvaltojen markkinoita. Suuret strategiat keinoineen kulkevat ylimmän johdon kautta – erityisesti Saksan yrityskulttuurissa.

Volkswagen on niin näkyvä saksalainen vientituote Yhdysvalloissa, että huijauksella voi olla vaikutusta saksalaisten tuotteiden yleiseen maineeseen.

Oletus autotehtaiden keplottelusta on ollut jo pitkään vahva. Kulutusmittauksien "laboratorio-olot" ovat muuttuneet kansan kielessä vitsiksi. Autojen todellinen kulutus on yleensä jotain ihan muuta.

Vuonna 2017 päästömittaukset uudistuvat muistuttamaan todellista käyttötilannetta. On ihme, miten kauan saasteita valvovat ovat luottaneet tehtaiden tekemiin tai teettämiin mittauksiin. Sekin voi olla mahdollista, että Volkswagen ei ole ainoa huijari. Tämä epäilys nakertaa jo muidenkin valmistajien pörssikursseja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat