Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsehallintoalueita kehitetään väärässä järjestyksessä

Pääkirjoitus
 
Sami Moisio

Kunnan, valtion ja itsehallintoalueiden valtasuhteita on selkeytettävä ennen kuin uudistuksessa otetaan seuraava askel.

Juha Sipilän (kesk) hallitus valmistelee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisratkaisua kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalta. Pian päätetään alueiden lukumäärästä ja keskuspaikoista.

Ratkaisu on historiallinen. Suomessa on muihin Euroopan valtioihin verrattuna poikkeuksellisen vähän itsehallintotasoja.

Valmistelu etenee kuitenkin väärässä järjestyksessä, ja edellisen hallituksen kuntauudistuksen valmistelussa tekemät virheet uhkaavat toistua. Alueiden rajaaminen ja lukumäärä herättää poliittisia intohimoja ja siirtää huomion pois siitä, millaisia itsehallintoalueita ollaan luomassa.

Alueellisen itsehallinnon keskeinen kysymys on, millaisia itsehallintoalueita muodostetaan. Millaista toimivaltaa ja resursseja itsehallintoalueille annetaan, ja miten niiden suhde keskushallintoon ja kuntiin järjestetään?

Jos itsehallintoalueiden vastuulle tulee sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen lisäksi maankäytön ja aluekehityksen suunnittelu, ohjaus ja resursointi sekä esimerkiksi toisen asteen koulutuksen organisoiminen, voidaan puhua monitoimintaisesta itsehallinnosta.

Hallitusohjelmasta voidaan päätellä, että Suomeen aiotaan muodostaa monitoimintaisia itsehallintoalueita, joiden yksi tehtävä on sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Hallitus on asettanut tavoitteeksi valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamisen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että julkisen aluehallinnon toiminnot pyritään keskittämään tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille. Hallitusohjelmassa luonnostellut itsehallintoalueet eivät ole pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisalueita.

Myös kuntien tulevaisuutta koskevat hallitusohjelman kirjaukset viittaavat pyrkimykseen rakentaa vahvaa alueellista itsehallintoa. Kunnan tehtäviä ei aiota siirtää keskushallinnolle vaan itsehallintoalueille.

Kunnasta tulee palvelujen järjestäjän sijaan alueensa elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistäjä, eräänlainen elinvoimayksikkö. Vain pääkaupunkiseudun kunnille kaavaillaan sopimusmenettelyä, jolla pyritään ratkomaan seudullisia maankäyttöpolitiikan ristiriitoja ja estämään sosiaalisen pahoinvoinnin alueellinen kasaantuminen.

Alueellinen itsehallinto voi suotuisan poliittisen suhdanteen aikana vahvistua. Tällöin itsehallintoalueille kehittyisi verotusoikeus. Itsehallintoalueiden vahvistuessa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja itsehallintoalueiden omien intressien välille voi syntyä jännitteitä. Itsehallintoalueet pyrkisivät todennäköisesti siihen, että suuraluekaavaa ei enää tarvitsisi nykyisten maakuntakaavojen tapaan vahvistaa keskushallinnossa. Omalle alueelle haluttaisiin laajaa päätäntävaltaa suunnitteluun ja maankäytön toteuttamiseen.

Alue- ja maakuntahallinnon sulauttaminen on vaikea tehtävä. Ratkaisu vaikuttaa esimerkiksi alueellisten resurssien jakoon. Maakuntaliittojen valta kumpuaa kunnista, ja aluehallinto edustaa keskusvaltaa. Monitoimintaisten itsehallintoalueiden tehtävänä olisi kuitenkin toteuttaa alueellista tehtävää eikä toimia sen enempää kuntien kuin valtionhallinnonkaan jatkeena.

Kunnan, valtion ja itsehallintoalueiden valtasuhteita on selkeytettävä, jotta itsehallintoalueiden avulla voidaan samaan aikaan edistää alueellista yhdenvertaisuutta, saada aikaan julkisen talouden säästöjä ja kohottaa julkisen sektorin tuottavuutta.

Hallitusohjelman mukaan itsehallintoalueita on enintään 19. Tähän mennessä kuullut esitykset vaihtelevat 5–19 alueen välillä.

Jos itsehallintoalueet olisivat vain sosiaali- ja terveyspalvelualueita, niiden rajaaminen olisi perusteltua tehdä määrällisten kriteerien ja nykyisen terveyspalvelujärjestelmän hierarkian perusteella. Aluekehityksen, suunnittelun ja aluehallinnon näkökulmasta hyvin laajat itsehallintoalueet eivät kuitenkaan toimi.

On sekä pääkaupunkiseudun että reuna-alueiden edun mukaista päättää itsehallintoalueiden lukumäärästä vasta, kun itsehallintoalueiden toiminnan sisällöstä on saavutettu yhteisymmärrys.

Sami Moisio
Kirjoittaja on aluesuunnittelun ja -politiikan professori Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat