Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo erottuu nyt edukseen

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Kun Britannian työväenpuolue hävisi vuoden 1992 parlamenttivaalit ja muodosti brittiperinteiden mukaisen varjohallituksen, puolueen nouseva tähti Tony Blair päätti pyrkiä sisäministeriksi.

Valintaa pidettiin outona kunnianhimoiselle poliitikolle, mutta Blair oli harkinnut asian huolellisesti.

Hänellä oli suunnitelma. Blair oli havainnut, että työväenpuolueen edustajan ei edes oletettu vetävän tiukkaa kurin ja järjestyksen linjaa, koska puolue oli perinteisesti ollut niissä asioissa pehmeän ja liberaalin maineessa. Blairin poliittinen hoksnokka sanoi, että labourin äänestäjät eivät oikeastaan halunneet enää pehmeyttä, vaan suhtautuivat rikollisuuteen yhtä ankarasti kuin konservatiivit.

Käyttäytymällä odotusten vastaisesti Blair nosti varjosisäministerinä profiiliaan niin puolueen sisällä kuin maanlaajuisestikin, tunnetuin seurauksin.

Sisäministerin tontti – joka Suomessa käsittää poliisin, rajavalvonnan, pelastustoimen, hätäkeskukset ja maahanmuuton – on lähellä äänestäjän arkipäivää, kaikille olennaista arjen turvallisuutta.

Blair ei ole ainoa eurooppalainen poliitikko, joka on huomannut paikan merkityksen.

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy ja nykyinen pääministeri Manuel Valls ovat hekin entisiä sisäministereitä.

Entäpä Suomessa?

Sisäministerin paikka on perinteisesti ollut niin sanotun pamppulinjan poliitikon unelma: saa puhua kansan arvostaman virkavallan puolesta, ja rajavalvontaan löytyy aina budjettirahaa.

Silti paikkaa ei oikein ole arvostettu, ja siihen on laitettu politiikan keskisarjalaisia. Edellisessä hallituksessa paikka meni pienimmän puolueen, kristillisdemokraattien, puheenjohtajalle Päivi Räsäselle.

Nykyisessä hallituksessa sisäministeristä on pakolaisten maahantulon takia yllättäen tullut paljon keskeisempi ministeri kuin vielä hallitusneuvotteluissa salkkuja jaettaessa arvattiinkaan.

Ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) erottuu nyt edukseen – mutta ei kovien puheiden tai kurilinjan takia vaan käyttäytymällä toisin kuin tämän hallituksen sisäministeriltä odottaisi.

Orpo on esiintynyt rauhallisesti ja ratkaisuhakuisesti sekä antanut täyspäisiä haastatteluita turvapaikkatilanteesta. Samalla hän on korjannut joidenkin hallituspuolueiden edustajien ylikierroksilla käyviä puheita.

Saapa nähdä, miten pitkälle tällä linjalla pääsee.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat