Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi jättäytyi yksin ilman riittävää syytä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ajoittain Suomi on joutunut pohtimaan, millä edellytyksillä kannattaa jäädä yksin EU:n tärkeissä yhteisissä päätöksissä.

Kysymys tuli eteen toistuvasti finanssikriisissä, kun päätettiin euroalueen pelastuspaketeista. Edellinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) väläytti mahdollisuutta toimia yksin, kun EU oli hyväksymässä uusia Venäjään kohdistuvia pakotteita.

Kynnys jäämiselle yksin todettiin korkeaksi. Jos Suomi ei saa yhtäkään 27 muusta EU-maasta kannalleen, kannan perusteita pitää arvioida uudelleen. Jos Suomi päättäisi yksin estää EU:ssa tärkeän poliittisen päätöksen, asian pitäisi olla Suomelle elintärkeä.

Tiistaina EU:n sisäministerikokouksessa Suomi jättäytyi yksin päätöksellään pidättyä äänestämästä, kun jäsenmaat päättivät niiden kesken jaettavista pakolaiskiintiöistä. Tässä tapauksessa Suomi ei estänyt päätöstä, koska se tehtiin hyvin poikkeuksellisesti määräenemmistöllä jäsenmaiden kokoon suhteutetusta äänimäärästä. Päätöstä vastaan äänestivät vain Romania, Slovakia, Tšekki ja Unkari. Äänestyksestä pidättyvänkin maan äänet lasketaan kuitenkin EU:n kirjanpidossa ei-ääniksi.

Äänestyspäätöksellä vahvistettiin, että jäsenmaiden kesken jaetaan tänä ja ensi vuonna 120 000 Kreikkaan ja Italiaan saapunutta turvapaikanhakijaa. Viime viikolla sisäministerit sopivat aiemman 40 000 turvapaikanhakijan joukon jakamisesta.

Suomen äänestyskäyttäytyminen herätti hämmennystä. Suomi ei ole vastustanut sille uudessa ratkaisussa osoitettua 2 400 turvapaikanhakijan vastaanottamista. Osa kiintiöitä vastaan äänestäneiden maiden johtajista on sanonut, etteivät he ota vastaan turvapaikanhakijoita päätöksestä huolimatta.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoi, että Suomi oli pitänyt muut tietoisena kannastaan, ja arveli, ettei äänestämättä jättämisestä jää kovin suurta jälkeä.

Kyse on politiikasta, joten jälkiä ei voi mitata metreissä eikä litroissa, mutta jälki jäi. Suomen toiminta uutisoitiin laajasti, ja se tulee eteen eri poliittisissa yhteyksissä. Äänestysratkaisu aiheutti selvästi enemmän epävarmuutta pohjoismaisella tasolla kuin esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin erimielisyydet pakolaispolitiikassa ovat aiheuttaneet.

Vaikutusta lisäsi ulkoministeri Timo Soinin (ps) Ilta-Sanomille esittämä arvio, jonka mukaan Ruotsi voi mahdollistaa terrorismin ja ihmissalakuljetuksen turvapaikanhakijoiden vapaalla kauttakululla. Ruotsin mediassa kanta ylitulkittiin syytökseksi. Sellaisenaankin kannanotto oli tarpeeton.

Jäljelle jää kysymyksiä siitä, miten äänestyspäätös oikein syntyi.

Suomi toivoi etukäteen, että sisäministerikokouksessa löytyisi yhteinen näkemys. Kun selvisi, että mennään äänestykseen, Orpo oli yhteydessä kolmen hallituspuolueen puheenjohtajaan. Trio päätyi siihen, että Suomi äänestää tyhjää.

Taustalla on kevään hallitusohjelma, jossa sanotaan, että turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot EU:ssa perustuvat vapaaehtoisuuteen. Sittemmin Suomen kanta on kuitenkin lieventynyt. Kaksi viikkoa sitten hallituksen maahanmuuttopoliittisten toimenpiteiden mukaan vapaaehtoisuus on vain sisäisten siirtojen "pääperiaate".

Suomella olisi siis ollut mahdollisuus äänestää muiden empijöiden – kuten Puolan ja Baltian maiden – mukana pakolaiskiintiöiden puolesta. Näin ei tehty, sillä kannattajakunnan paine on saanut perussuomalaiset tiukentamaan kantaansa uudelleen.

Suomen ratkaisun olla äänestämättä voi tulkita kahdella tavalla. Kokoomus ja keskusta antoivat perussuomalaisille periksi – tai sitten ne osoittivat, että perussuomalaiset eivät yksin määrittele hallituksen linjaa. Joka tapauksessa keskiviikkona pääministeri Juha Silpilän (kesk) tehtäväksi huippukokouksessa jäi vahinkojen minimointi. Tärkeintä on siirtyä eteenpäin ja sopia uusista yhteisistä toimista pakolaiskriisissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat