Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä luuraa Sdp?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime perjantain mielenosoitukset ja ulosmarssit ympäri maata kertoivat, mitä mieltä palkansaajat ovat hallituksen aikeista puuttua ylityökorvauksiin ja muihin liittojen päätäntävallassa tähän saakka olleisiin työehtoihin.

Vaan mitä tekee Sdp? Se on sentään suurin oppositiopuolue, vaikka ei hevin uskoisi. Eduskunnassa opposition pääroolin on ottanut vihreät.

Varsinaisen pääroolin opposition rintamassa on kuitenkin ottanut palkansaajajärjestö SAK – tai oikeastaan sen jäsenliitot –, aivan kuten 1990-luvun alun laman ja Esko Ahon (kesk) porvarihallituksen aikoihin.

Kyllähän Sdp yrittää näkyä. Tällä viikolla eduskunta käsitteli demarien alulle panemaa välikysymystä koulutussäästöistä. Lisäksi puolue sorvaa omaa versiotaan yhteiskuntasopimuksesta. Mutta Sdp:lle on käynyt niin kuin oppositiopuolueille vaalien jälkeen tahtoo käydä: oppositiopolitiikka jää hallituksen toimien varjoon. Uuden hallituksen toimet kiinnostavat tiedotusvälineitä aivan eri tavalla kuin opposition hentoinen kitinä.

Sipilän hallitus on syksyllä ylläpitänyt vauhtia ja toimeen tarttuvan joukkueen imagoa. Edellisen, sinipunahallituksen jäljiltä se onkin ollut helppoa.

Hallituksen aikeet leikata palkansaajien etuja ovat sen verran epäsuosittuja, että niiden luulisi satavan suoraan työväenpuolueen laariin.

Ainakaan toistaiseksi massiivista kannatuksen muutosta esimerkiksi perussuomalaisista takaisin demareihin ei ole näkynyt, vaikka puoluekannatuskyselyt osoittavat perussuomalaisten kannatuksen olevan lievässä laskussa. Syynä taitaa olla, että Sdp on edelleen sisäisesti pahasti sekaisin ja hajanainen. Puheenjohtajavaalin hävinneen Jutta Urpilaisen ja puheenjohtajaksi nousseen Antti Rinteen kannattajat pysyvät yhä omissa poteroissaan.

Urpilaisen on sanottu karkottaneen Sdp:n perinteiset kannattajat, duunarimiehet, perussuomalaisten riveihin. Rinteen toivottiin tuovan heidät takaisin. Toistaiseksi niin ei ole käynyt. Pikemmin näyttää siltä, että Rinne on puolestaan karkottanut koulutetut naiset vihreisiin ja kokoomukseen, ehkä myös keskustaan.

Hallitus näyttää siis tekevän kaikkensa saadakseen Sdp:n kannatuksen nousuun. Demarit eivät vain tunnu tietävän, mitä pyytämättä tarjotulla avulla tekisivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat