Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa etsitään naiivisti yhteistä tilannekuvaa talouden ongelmista

Ei ole vain yhtä ikkunaa Jukolan pirtissä

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Suomessa on etsitty yhteistä tilannekuvaa talouden ongelmista. Kerta ei ole ensimmäinen. Ainakin hallitus näyttää toivovan, että kuva johtaisi yhteiseen näkemykseen toimenpiteistä. Oletus on kovin suomalainen ja naiivi. Ihan kuin Jukolan pirtissä olisi vain yksi ikkuna, jonka eteen pellavapäät kerääntyisivät katselemaan, joko kruununvouti tulee.

Toiveissa on vika, jonka kirjailija Upton Sinclair kiteytti seuraavasti: on vaikea saada ihminen ymmärtämään, jos hän saa palkkansa ymmärtämättä jättämisestä.

Tämä soveltuu politiikkaan ja talouden tutkimiseenkin, jos palkan käsitteen ymmärtää laajasti.

Viime viikolla entinen valtiovarainministeri, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kovisteli Ylen A-talkissa oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiä (ps). Rinne ei tuntunut uskovan, että kilpailukyvyssä olisi hallituksen arvion mukaista takamatkaa verrokkimaihin. Hän tulkitsi, että työnantajat ovat tehneet takamatkaa osoittavat laskelmat.

Käsitteet ovat tietysti vaikeita, ja mittauksia voidaan tehdä monella tavalla. Jos Rinteen "kilpailukyky" tarkoittaa suomalaisten vientiyritysten kustannuskilpailukykyä, niin aika moni päätyy siihen, että takamatkalla tosiaan ollaan.

Suomen Pankin tutkija Lauri Kajanoja on mittaillut kustannuskilpailukykyä. Jos mittarina käytetään koko talouden työkustannuksia, suomalaiset yritykset ovat 10–15 prosenttia yli kauppakumppanimaiden keskiarvon. Kajanojan mukaan talouden työkustannusten suhteellisen tason alentuminen tämän verran johtaisi vaihtotaseen korjaantumiseen ja työllisyyden kasvuun.

Rinteen ongelma on, että hänet palkitaan tämän ymmärtämättä jättämisestä. Jos hän näkisi saman, seuraava looginen askel olisi sen pohtiminen, miten kustannuksia alennetaan. Sillä pohdinnalla ei Sdp:n kannatusta nosteta.

SAK ilmoittaa tänään, lähteekö se mukaan hallituksen tarjoamaan kilpailukykykorjaukseen. SAK saa "palkkaa" järjestön maksavien jäsenten etujen ajamisesta – ei kansantalouden murheiden korjailusta.

Vaikeille vesille ohjautuvaa pohdintaa käännetään sivuun. Silloin aletaan vaatia viennin rakenteen muuttamista tai vertaillaan vain pelkkiä nimellisiä palkkatasoja.

Professori Pertti Haaparanta tarjoaa yhdeksi talouden vaivoja selittäväksi seikaksi sitä, että suomalainen vienti on laadultaan heikkoa kauppakumppaneihin verrattuna.

Olipa tilannekuva miten oikea tahansa, se ei anna paljon mahdollisuuksia talouspolitiikan johtajille – ei ainakaan aikataulussa, jossa ratkaisuja talouden huoliin kaivataan.

Lisää vinkkejä tilannekuvan rakenteluun tuli talouden Nobel-palkinnon saaneelta Joseph Stiglitziltä viikonloppuna. Hän tuomitsi Suomen hallituksen suunnittelemat säästöt ja suositteli lisävelkaa.

Stiglitzin tilannekuva näytti olevan se, että Suomen vaivat ovat pääosin suhdanneluonteisia ja niitä voidaan vähentää elvyttämällä.

Näyttää siltä, että maineikas tutkija ei tällä kertaa tehnyt kotiläksyjään. Kotiläksynsä tehnyt tuskin olisi esimerkiksi suositellut naisten työllisyysasteen nostamista. Se on Suomessa huippuluokkaa ja vakaa.

Talouden ahdinko on nostanut esille kommentoijia, jotka haastavat valtavirran tulkintoja. Stiglitz ja toinen nobelisti Paul Krugman ovat sellaisia. Heidän palkkionsa on globaalin talousgurun kruunu, jota säästöihin ja vaihtoehdottomuuteen kyllästyneet tarjoavat. Tosin gurujen vinkeissä on usein se kääntöpuoli, että jos niitä alettaisiin toteuttaa, neuvojien ei tarvitsisi elää neuvojen seurausten kanssa.

Kun kaksikko neuvoi Kreikkaa sanomaan kansanäänestyksessä "ei" tukipakettien ehdoille ja suuntautumaan euroeroon, kreikkalaiset taloustutkijat hätääntyivät. He pitivät yhteisessä kannanotossaan gurujen tilannekuvaa vääränä ja neuvoa kansalliseen tuhoon vievänä.

Eikä pieleen menneitä tulkintoja muisteta. Kun Stiglitz oli Kreikan hallituksen neuvonantaja, hän kertoi, että euro on ollut menestys, Kreikka ei ajaudu maksukyvyttömyyteen ja maan ongelmien takana ovat spekulatiiviset hyökkäykset.

Yhteistä, objektiivista ja jakamatonta tilannekuvaa ei ole. Sellainen on kyllä mahdollista saavuttaa – kun muutaman vuoden päästä katsotaan tähän hetkeen.

Jos mennään hallituksen aikataulussa, hallituksen on tehtävä arvovalintoja, tunnustettava tekevänsä niitä ja kannettava niistä vastuu.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat