Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelonlietsojia pitää nyt penkoa paremmin

Pääkirjoitus
 
Petri E. Korhonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö

Ruotsalainen dekkarikirjailija Stieg Larsson sai luotua paitsi kiehtovan Millennium-trilogian myös melkoisen raha-automaatin hyvään tarkoitukseen. Edesmenneen Larssonin perikunta antaa osan kirjojen tuotosta äärioikeistoa tutkivalle Expo-säätiölle. Vuonna 1995 perustettu säätiö laskee saaneensa hakkeri Lisbeth Salanderin ja toimittaja Mikael Blomkvistin seikkailuista yli kaksi miljoonaa euroa.

Sarjan neljännestä teoksesta, David Lagercrantzin kirjoittamasta jatko-osasta, säätiö saa hieman suuremman siivun. Expo arvioi äskettäin, että kirja tuottaa sille satojatuhansia euroja. Säätiö käyttää rahat pohjoismaisten uusnatsien ja rasististen liikkeiden seuraamiseen. Löydökset julkaistaan Expo-lehdessä perinpohjaisina dokumentteina.

Vaikka tutkijoiden maalina on vain oikeisto, Expo on tehnyt arvokasta työtä kansankodin pimeän puolen paljastamisessa. Sen ansiosta Ruotsissa tunnetaan omien ääriryhmien rakenteita ja toiminnan logiikkaa paljon paremmin kuin Suomessa. Meillehän kansalliskiihkolla, laskelmoidulla muukalaispelolla ja vihalla ratsastavien järjestöjen nousu on tullut "yllätyksenä".

Tai ainakaan suuri yleisö ei ole tajunnut, millaiset kytkennät järjestöillä on poliittisiin päättäjiimme.

Ilmiöstä on kyllä Suomessa hyvää akateemista tutkimusta, mutta reaaliaikaisiin verkostoanalyyseihin tai väkivaltaisen liikehdinnän ennakoimiseen tutkimuksen menetelmät ovat liian hitaita. Journalistit voivat tehdä aiheesta yksittäisiä juttuja, mutta harva media voi keskittyä alan pitkäaikaiseen seuraamiseen.

Meillä tarvittaisiinkin nyt Expo-säätiön kaltaisia rahoittajia ja eri ääriliikkeitä penkovia puolueettomia tutkimuspajoja. Nämä voisivat myös panna kuvitellut ja todelliset uhat oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Meillä pelätään nytkin hysteerisesti yhtä tai kahta Syyriasta mahdollisesti palaavaa Isis-taistelijaa, vaikka tänä syksynä todennäköisin uhka kansalaisten turvallisuudelle on ihan kotimaisten kouhottajaporukoiden yllyttämä riehunta.

Mitä monipuolisemmin ääriryhmiä sekä niiden vihakampanjoita tutkittaisiin, sitä nopeammin ihmiset huomaisivat miksi ja miten heitä yritetään pelotella lähimmäistensä kimppuun.

Petri Korhonen petri.e.korhonen@hs.fi
Twitter: Petri2020
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat