Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n ehdotus ei riitä hallitukselle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suurin palkansaajajärjestö SAK teki hallituksen suunnitelmille vaihtoehtoisen esityksen kilpailukyvyn parantamiseksi. Ensireaktioiden perusteella SAK:n lista ei riitä maan hallitukselle.

Hallitus edellyttää, että vaihtoehtolista alentaa yksikkötyökustannuksia viisi prosenttia. SAK:n toimenpidelistalla varsinaisia yksikkötyökustannuksia alennettaisiin järjestön oman arvion mukaan 2,7 prosenttia. Sen päälle tulisi äärimaltillisten palkkaratkaisujen jatkaminen kahdella vuodella. Sen kilpailukykyä parantavaksi vaikutukseksi SAK laskee 6,5 prosenttia.

Työnantajille ja maan hallitukselle varmasti kelpaavat nollakorotukset ensi vuonna. Samoin se, että seuraavan vuoden palkankorotukset määräytyvät vientisektorilla. Mutta hallitus lähtee laskelmissaan siitä, että pelkästään yksikkötyökustannusten viiden prosentin alentamisella saavutetaan vasta ensimmäinen loikka tuottavuudessa. Sen päälle tarvitaan vielä monivuotiset maltilliset palkkaratkaisut. Kolmas ja kenties merkittävin osa kokonaisuudesta olisi paikallisen sopimisen lisääminen.

Myös STTK:lla ja Akavalla on omat listansa. Järjestöt eivät kuitenkaan tuo esityksiään tässä vaiheessa julkisuuteen. Akavan toimenpidevalikoimasta tiedetään sen verran, että järjestö on valmis tinkimään lomarahoista tai joustamaan työajoissa. Jo aiemmin Akava on ehdottanut työaikapankkeja.

Nimellisen työajan lisääminen on siinä mielessä Akavalle kivutonta, että akavalaisista suuri osa tekee jo nyt yli 40-tuntista työviikkoa saamatta ylitöistä korvausta. Lisäksi akavalaisten työpanosta on usein vaikea mitata ajankäytöllä, toisin kuin vaikkapa kaupan kassan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vaatinut järjestöiltä vastaehdotusta maanantaina ennen virka-ajan loppumista. On vähintäänkin epävarmaa, saavatko työmarkkinajärjestöt siihen mennessä valmista aikaan, vaikka ensimmäinen yhteistapaaminen oli jo torstai-iltana.

Keskiviikkona hallitus aikoo antaa kilpailukykypakettinsa eduskunnalle tiedonantona. Sitten alkaa lakien valmistelu. Mutta se ei vielä välttämättä tarkoita, että juna olisi mennyt työmarkkinajärjestöiltä ohi. Hallituksen kaavailemat pakkolaitkin näkyisivät vasta ensi vuoden syksyn työehtoneuvotteluissa.

Elinkeinoelämän keskusliiton eläkkeelle jäänyt, yli 40 vuotta työnantajaleiriä palvellut työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kritisoi kovin sanoin Sipilän yritystä yhteiskuntasopimukseksi (Aamulehti 24. 9.). Laatusen mielestä yhteiskuntasopimus oli "tuhoon tuomittu yritys" ja hallituksen työehtoihin puuttuvat pakkolait olivat jääneet liian hätäiselle harkinnalle. Laatunen ennustaa häiriöitä yhteiskuntarauhaan. Laatusen kirjoittama julkinen teilaus on todennäköisesti herättänyt kirpeitä kommentteja varsinkin keskustassa.

Myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly varoitteli politiikan toimittajien tilaisuudessa keskiviikkona, että jos hallitus vie pakkolakiesityksensä läpi, edessä saattaa olla vuoden päästä vaikea ja risainen työmarkkinasyksy. Liitot saattavat yrittää kompensaatiota palkankorotuksina, jos hallitus lähtee omin päin leikkaamaan ylityö- ja sunnuntailisiä sekä sairauslomakorvauksia.

Laajinta valmiutta tuntuisi olevan lomapalkan korotuksista eli lomarahoista tinkimiseen. Se myös tekisi esillä olevista keinoista vähiten kipeää ja kohtelisi palkansaajia tasapuolisesti, kun kaikilta vietäisiin. Lomarahoihin hallitus ei kuitenkaan voi lailla puuttua, eivätkä niihin voi kajota keskusjärjestötkään. Lomarahat on määritelty työnantaja- ja palkansaajaliittojen välisissä työehtosopimuksissa. Hallitus ei siis voisi saada mitään takeita siitä, että lomarahoja todella leikataan ennen ensi vuoden syksyn työmarkkinakierroksen päättymistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat