Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret kaupungit varautuvat soten omaisuusjärjestelyihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee niitä latuja kuin on suunniteltu, edessä on myös jättikokoisia omaisuuden siirtoja. Sote-palvelut siirtyvät pois kunnilta niitä suuremmille itsehallintoalueille, jotka tarvitsevat käyttöönsä sosiaali- ja terveyspuolen kiinteistöt ja esimerkiksi sairaaloiden irtaimiston.

Kuntien ja kuntayhtymien hallussa olevan, soteen liittyvän omaisuusmassan arvo lasketaan miljardeissa euroissa.

Toistaiseksi ei ole tietoa, millä tavoin omaisuuden siirrot tehtäisiin ja mikä olisi niiden vaikutus kuntien ja tulevien itsehallintoalueiden talouteen.

Omaisuuden siirto oli keskeisessä osassa myös loppukesällä ilmestyneessä raportissa, jossa linjattiin, miten sote-uudistusta lähdetään valmistelemaan. Siinä ehdotettiin, että hallitus teettäisi omaisuusjärjestelyistä selvityksen ja perustaisi työryhmän, joka arvioisi tilanteen hyvissä ajoin.

Rivakimmat kunnat eivät ole jääneet odottelemaan työryhmän esityksiä. Nopein näyttää olevan Turku. Turun kaupunginhallitus esitti tällä viikolla, että kaupunki perustaisi kiinteistöyhtiön, joka olisi kokonaan kaupungin omistuksessa. Sille siirrettäisiin 23 soteen liittyvää rakennusta – muun muassa kaksi sairaalaa, pääterveysasema ja joukko vanhainkoteja. Tässä vaiheessa Turku vuokraisi kohteet takaisin määräaikaisilla vuokrasopimuksilla.

Turku näyttää varautuvan molempiin vaihtoehtoihin: siihen, että myös tuleva itsehallintoalue vuokraa tilat itselleen, tai siihen, että kunnille tulee velvoite siirtää sote-kiinteistöt itsehallintoalueen omistukseen.

Kiinteistöt ovat olleet Turun kaupungin taseessa alle käyvän arvonsa, mutta nyt erilliseen yhtiöön siirrettäessä kiinteistöjen käypä arvo on pakko määritellä jo tässä vaiheessa – eli jos kiinteistöt on vielä tämän jälkeen siirrettävä itsehallintoalueelle, ne eivät ainakaan päädy sinne alle todellisen arvonsa.

Monet suurista kaupungeista, myös Turku, ovat kokoomusvetoisia, eivätkä ne ole olleet mielissään erityisesti keskustan ajamasta uudesta hallinnon tasosta, joka nyt syntyy kuntien yläpuolelle.

Isot kaupungit odottavat kiinnostuneina, mitä tuleman pitää – ja samalla ne hyvissä ajoin varautumalla näyttävät pitävän huolen siitä, ettei niiden asema heikkene uudistuksessa liikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat