Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virastokielen ei ole pakko olla ankeaa

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Voiko virasto olla asiakkailleen helppotajuinen tai jopa mukava? Entä voisiko siten myös säästää aikaa ja rahaa?

Kun opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti vuonna 2013 työryhmän laatimaan hyvän virkakielen toimintaohjelmaa, kaikki eivät varmasti olleet pelkästään luottavaisia. Teko oli tärkeä, mutta Suomi on nykyisin täynnä ohjelmia ja hankkeita, joista moni ei ole johtanut järin kehuttavaan lopputulokseen.

Virkakieliohjelman valmistumisesta on jo yli puolitoista vuotta. Nyt herääkin kysymys, onko ohjelmalla saavutettu jotain konkreettista.

Viime viikolla Kotimaisten kielten keskus avasi Onnistumistarinat-kilpailun. Ehdokkaina on kaksitoista tapausta, joissa uusi ajattelu on johtanut virastoissa ja kunnissa järkeviin ratkaisuihin.

Esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiirissä on havahduttu siihen, että potilaita on helpompi ohjata hoidossa, jos he todella ymmärtävät saamiaan ohjeita. Neuvonnassa on otettu käyttöön selkokieli. Sen yhtenä kohdeyleisönä ovat esimerkiksi kehitysvammaiset ja autistit, mutta kristallinkirkas viestintä on hyödyksi monille muillekin, kuten ikäihmisille ja maahanmuuttajille.

Eräs potilas on muotoillut asian näin: "Harva meistä vanhuksista ymmärtää, jos selostuksessa on useampia sanoja latinaa, kuten yleensä lääkärien lausunnoissa on."

Numeroilla mitattuna onnistunutta on Maahanmuuttoviraston toiminta: kun virasto paransi ja selkeytti tiedotustaan opiskelijoiden oleskeluluvista, puhelinkyselyjen määrä romahti vuodessa liki 5 000:sta runsaaseen 1 000:een.

Mukavuuttakaan ei kannata aliarvioida. Helsingin kaupungin rakennusvirasto halusi muuttaa mainettaan kansalaisten arkea ankeuttavasta helposti lähestyttäväksi ja palvelevaksi. Virasto alkoi esiintyä aktiivisesti viestipalvelu Twitterissä ja päätti olla päivityksissään mahdollisuuksien mukaan paitsi selkeä myös hauska. Seurauksena oli kehujen tulva.

Muutkin onnistumistarinat osoittavat, että yllättävän pienillä ponnistuksilla voi helpottaa niin kansalaisten kuin virastojenkin elämää ja usein tehdä asioita selvästi halvemmalla.

Virastojen ei toki tarvitse välttämättä olla erityisen vitsikkäitä, mutta viestinnän selkeydestä hyötyvät kaikki. Siinä riittää edelleen runsaasti tekemistä.

 

Onnistumistarinoita voi äänestää syyskuun loppuun osoitteessa www.kotus.fi.

Ville Eloranta ville.eloranta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta
vastaava toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat