Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU sivuuttaa pakenevat naiset

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Euroopan unionin turvapaikkapolitiikkaa on nykyään hankala puolustaa, jos on naisten tasa-arvon kannattaja. Harjoitettu politiikka on kaukana siitä, että kriisejä pakenevat naiset ja miehet olisivat Euroopan silmissä samanarvoisia tai että EU mahdollistaisi molempien sukupuolten suojelun yhtä hyvin.

Euroopalla ei ole rajoillaan selvää tuloväylää pakolaisille, ja nykyinen tilanne suosii alleviivatusti miehiä.

Myös miehet voivat perustellusti tarvita suojelua ja turvapaikan. Ei Eurooppaan tuleva yksittäinen mies ole syyllinen siihen tilanteeseen, jonka EU on rajoilleen luonut. Lisäksi kaikkia ihmisiä on kohdeltava ihmisarvoisesti.

Nykyinen kaoottinen kisa rajojen yli jättää naiset luonnostaan heikompaan asemaan. Kisassa pärjäävät ne, jotka ehtivät nopeimmin rajojen yli, ovat ketterimpiä liikkumaan ja jotka pystyvät maksamaan vaarallisista ja laittomista reiteistä.

Naisilla saattaa olla pieniä lapsia, eivätkä he ole kriisialueilla aina taloudellisesti itsenäisiä. He eivät pärjää tässä joukossa yhtä hyvin.

Miehet ottavat riskin vaarallisilla reiteillä naisia useammin. Syyt ovat usein käytännönläheisiä. Lapsia ei aina voi ottaa mukaan, ja vaimon voi olla pakko jäädä hoitamaan heitä – ehkä pakolaisleirille, kenties keskelle kriisialuetta.

Moni mies haluaisi perheen mukaansa, edes myöhemmin. Mutta perheiden yhdistämiset ovat pitkiä prosesseja, ja Suomikin on viimeksi tällä viikolla ilmoittanut kiristävänsä niiden ehtoja.

Kuinka modernia pakolaispolitiikkaa oikeasti on se, että naisten pääsy Eurooppaan riippuu käytännössä siitä, miten heidän miehilleen ensin käy? Tai siitä, että heillä ylipäätään on tukenaan mies, jonka mukana tai perässä lähteä?

Ruotsalainen naisjärjestö Kvinna till Kvinna muistuttaa, että monet naiset jäävät selviytymään yksin pakolaisleireille. Heidät voidaan lasten elättämiseksi pakottaa orjatyötä muistuttaviin töihin tai jopa pakkoavioliittoon.

Yksin Eurooppaan lähtevä nainen kohtaa matkalla toisenlaisia vaaroja kuin mies, esimerkiksi pakkoprostituution riskin.

Naiset maksavat arjessaan hintaa siitä, että YK:n pakolaisapu on aliresursoitu ja EU-maat järjestelmällisesti leikanneet ruoka-apuaan pakolaisleireille. Vääristymä ei ole tänne tulevien vaan EU:n politiikan syy. On kovin onttoa puhua juhlavasti sukupuolten tasa-arvosta, jos se ei koske myös hädänalaisia ihmisiä.

Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hs.fi
Twitter: EYlajarvi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat