Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden elpymiseen tarvitaan tulevaisuudenuskoa

Pääkirjoitus
 
Heikki Hiilamo ja Keijo Rahkonen

Ihmisten on kyettävä kertomaan toisilleen tarina siitä, kuinka asiat voivat muuttua paremmiksi. Nyt Suomi näyttää kadottaneen kasvua luovan toiveikkuuden.

Tämän syksyn yhteiskunnallinen keskustelu vie ajatukset 1860-luvun kato- ja nälkävuosiin.

Tuolloin valtionvaraintoimituskunnan päällikkö J. V. Snellman oli huolissaan valtiontalouden tilasta ja veti tiukkaa talouspoliittista linjaa, kun rahapolitiikka kiristyi hopeakantaan siirtymisen jälkeen ja kansainvälinen finanssikriisi heijastui Suomeenkin. Suomen suuriruhtinaskunta kieltäytyi ottamasta ulkomailta velkaa, jolla olisi rahoitettu viljan tuontia. Sen sijaan senaatti painatti ohjeet jäkälän, sammalen, vehkanjuuren ja sienien valmistamisesta ravinnoksi.

Synkimpänä nälkävuonna 1868 Suomen 1,8 miljoonasta asukkaasta kuoli yli 100 000.

Snellmanin suuri finanssipoliittinen linja on leimannut Suomen yhteiskuntapolitiikkaa näihin päiviin saakka. Vaikeina aikoina Suomen johtajat ovat synkistelleet säästelemättä. Valtiovarainministerit Mauno Koivistosta Iiro Viinaseen ja Sauli Niinistöstä Alexander Stubbiin ovat otsa rypyssä latoneet madonlukuja kansalaisille.

Nyt hallituspoliitikot torjuvat leikkausten arvostelun väittämällä, etteivät kriitikot ole riittävän "kriisitietoisia". Kuitenkin taloudessa ja yhteiskunnassa on kyse tulevaisuudennäkymistä: synkät odotukset luovat synkkää tulevaisuutta, toiveikkaat odotukset luovat kasvua.

Johtajamme eivät kykene vaihtamaan mollista duuriin, koska leikkauksia osataan perustella ja oikeuttaa vain synkistelyllä. Pääministeri Juha Sipilän viime viikolla pitämä poikkeuksellinen tv-puhe pyrki talouden vakavan tilan esittelyn ohessa valamaan uskoa parempiin aikoihin, mutta sekin vaikutti synkältä yksinpuhelulta.

Yhdysvaltalaisfilosofi Richard Rortyn mukaan modernit maallistuneet yhteiskunnat ovat riippuvaisia melko konkreettisista, optimistisista ja uskottavista "poliittisista skenaarioista". Ihmisten on kyettävä kertomaan toisilleen tarina siitä, kuinka asiat voivat muuttua paremmiksi. Heidän pitää myös uskoa siihen, ettei tarinan toteutumiselle ole ylivoimaisia esteitä.

Suomessa keskusteltiin vielä muutama vuosi sitten leppoistamisesta ja kohtuullisesta elämäntavasta, mutta kasvava työttömyys ja sen mukanaan tuomat ongelmat hyvinvointipalveluiden rahoittamisessa ovat tehneet tuon utopian – ainakin hetkellisesti – tyhjäksi.

Yksimielisyyttä utopian mahdollisuudesta tai sisällöstä ei enää näytä olevan. Kuten Harvardin yliopiston sosiologian professori Daniel Bell toteaa: "Kansallisvaltiosta on tulossa liian pieni elämän suurten ongelmien kannalta ja liian suuri elämän pienten ongelmien kannalta."

Rakenteelliset uudistukset on talouskeskustelun uusi hegemoninen käsite, jolla viitataan työmarkkinoiden pelisääntöjen muuttamiseen. Sellainen työajan uudelleenjako, jolla pyritään alityöllisyyden yleistymiseen, merkitsee tulojen ja sosiaaliturvan uudelleenjakoa alhaalta päin. On outoa pitää maan kilpailuetuna sitä, että kansalaiset saavat huonompaa palkkaa ja nauttivat heikompaa sosiaaliturvaa kuin muiden maiden asukkaat.

Pohjoismaisen hyvinvointimallin suuri kertomus on helposti tiivistettävissä yhteen sanaan, solidaarisuuteen. Olemme pyrkineet uudistamaan yhteiskuntaa niin, että parannukset näkyvät myös heikoimmassa asemassa olevien elämässä.

Usein heikoimmassa asemassa olevalla tarkoitetaan pienipalkkaisinta työntekijää. Uusi haaste hallitukselle ja työmarkkinaosapuolille on siirtää katse niihin ihmisiin, joilla ei ole edes pienipalkkaista työtä.

Solidaarisuuden ja luottamuksen avulla Suomessa on rakennettu maailman laadukkaimpia päiväkoteja, sairaaloita ja yliopistoja. Haluamme tarjota erinomaisen koulutuksen kaikille lapsille ja nuorille.

Koulutus on osaamisyhteiskunnan pääomaa, josta kannattaa pitää kiinni vaikeinakin aikoina. Lapsiin, nuoriin ja koulutukseen investoiminen luo henkistä ja myöhemmin taloudellista kasvua sekä vahvistaa optimismin pohjaa. Sama pätee turvapaikan saaneiden koulutukseen.

Suhdanteet vaihtelevat, mutta jos Suomi pysyy maailman parhaiten koulutettuna maana, mikään ei estä sen menestystä.

Heikki Hiilamo ja Keijo Rahkonen
Hiilamo on sosiaalipolitiikan professori ja Rahkonen sosiaalitieteiden laitoksen johtaja Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat